Skip to main content

Laat je bloedsuiker meten via een vingerprik

november 22, 2022

Wereld Diabetes Dag in ETZ

Maandag 14 november was het Wereld Diabetes Dag. Veel mensen weten niet dat zij diabetes (suikerziekte) hebben. Daarom kon iedereen op deze dag tussen 10.00 en 15.30 uur via een vingerprik zijn bloedsuiker laten meten in de centrale hal op locatie Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60) van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis).

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Het kan iedereen overkomen. 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, en wekelijks komen er daar duizend bij. Het aantal diabetespatiënten groeit dus elke dag.

Wat is diabetes?

Diabetes mellitus is een chronische stofwisselingsaandoening waarbij het bloedsuikergehalte ontregeld is. “Bloedsuikers bij mensen met diabetes zijn niet altijd goed te voorspellen. Diabetes is een heel complexe ziekte”, zegt diabetesconsulent Wilma Jansen. “Mensen met diabetes moeten letten op hun bloedsuiker, op koolhydraten, op hun behandelschema van insuline of tabletten en op hun activiteiten. Eigenlijk op alles wat ze doen, en dat elke dag opnieuw.” 

Programma

Dit jaar stond de Wereld Diabetes Dag in het teken van de ogen. Oogschade is een veel voorkomende complicatie van diabetes. Op maandag 14 november was er naast een diabetesverpleegkundige en diëtist ook een optometrist aanwezig bij een informatiestand over diabetes, gezonde voeding, leefstijl en oogschade. Iedereen kan zijn bloedsuiker laten bepalen met een vingerprik. De uitslag is meteen bekend. Ook kunnen belangstellenden deelnemen aan een voedingsquiz.

Diabetesteam 

Het ervaren diabetesteam van het ETZ bestaat uit internisten-endocrinologen, diabetesverpleegkundigen, diëtisten, een psycholoog, medisch maatschappelijk werker en een podotherapeut. Zij zetten zich samen in voor de behandeling van mensen met diabetes mellitus. Het diabetesteam werkt nauw samen met andere specialismen in het ziekenhuis, zoals gynaecologie, oogheelkunde en (vaat)chirurgie. 

Bron: ETZ

Datum: 9 november 2022

Meer nieuws