Skip to main content

Lancering BioPsychology op Blue Monday

januari 15, 2024

BioCheck tilt mentale begeleiding naar een hoger niveau

“Mensen zijn een geheel van lijf, hart en hoofd. Dat kun je niet los van elkaar zien”

Op de meest sombere dag van het jaar – Blue Monday – introduceert BioCheck, het Rotterdamse instituut voor burn-out en vitaliteit onder leiding van voormalig Olympiër Patrick van Luijk, BioPsychology. Hiermee tilt BioCheck de mentale ondersteuning van haar deelnemers aan haar programma’s naar een hoger niveau.

“Eigenlijk is het krom om zittend mensen in beweging proberen te krijgen,” zegt Fabienne Melchers, psycholoog bij BioCheck. “Als mens ben je een geheel van lijf, hart en hoofd. Als je op een van die gebieden een probleem hebt, loont het om al die gebieden aan te pakken. Toch gaan veel mensen bij stress- of burn-outklachten vaak alleen praten met een psycholoog. Of ze gaan alleen sporten, waarbij ze hun uitgeputte lichaam verder over de kling jagen.” Fabienne herstelde zelf van een burn-out door een combinatie van sporten en coaching. “Ik weet uit persoonlijke ervaring hoe het is om onderuit te gaan, en dat rust nemen alleen niet maakt dat je daar duurzaam uit herstelt.” 

Vast onderdeel van programma’s

Bij BioCheck herstellen mensen al geruime tijd van stress- of burn-outklachten door een combinatie van lichamelijke inspanning (op basis van datagestuurde persoonlijke belastbaarheid), mentale bewustwording en ademhalingstrainingen. Met de lancering van BioPsychology wordt deze mentale bewustwording nu uitgebreid en verder geprofessionaliseerd. Psychologische begeleiding is voortaan een vast onderdeel van de Vitaliteit- en Herstelprogramma’s van BioCheck. De groepssessies worden afwisselend verzorgd door een fysiotherapeut en een psycholoog. Per individuele deelnemer wordt bekeken of 1-op-1-begeleiding door een psycholoog van toegevoegde waarde is. Daarnaast kunnen mensen bij BioPsychology terecht voor mentale begeleiding, in combinatie met metingen van o.a. hartslag, hartritmevariabiliteit en ademhaling. 

Contact met het lichaam

Fabienne: “Beter voelen doe je door beter contact te maken met je lichaam. Bij voelen denken mensen vaak aan gevoelens. Maar voelen gaat ook over lichamelijke sensaties. Een hogere hartslag, ademhaling, tintelingen. Die moeten mensen leren herkennen. Want dáár gaat het vaak fout. Mensen herkennen niet hoe hun lichaam reageert op stress, waardoor ze maar doorgaan. Totdat het te laat is. Door middel van realtime data krijgen deelnemers meer inzicht in wat er in het lichaam gebeurt en leren ze daar invloed op uit te oefenen. Dit wordt ook gebruikt tijdens de 1-op-1 sessies. En dat maakt onze aanpak echt uniek.”

Eerst balans in autonome zenuwstelsel 

BioPsychology is bedoeld voor mensen die voornamelijk psychologische begeleiding wensen, én ook voor deelnemers die daarnaast een beweegprogramma (willen) volgen. De psychologische ondersteuning begint nadat de deelnemer enkele weken actief is binnen één van de BioCheck-programma’s. Fabienne legt uit waarom: “Onze programma’s zijn erop gericht om eerst het autonome zenuwstelsel in balans te brengen. We willen dat het lichaam eerst tot rust komt en leert wennen aan de fysieke inspanning. Wanneer mensen stress ervaren, functioneert het deel van de hersenen dat emoties, impulsen, plannen en organiseren reguleert, minder goed en wordt informatie minder goed verwerkt. Pas als dat beter in balans is, zijn mensen klaar om het brein ook wat meer te belasten.” 

Eerste successen

De eerste successen werden in de afgelopen maanden al behaald. Zo is een deelnemer met angst- en paniekklachten binnen zes sessies er weer goed bovenop geholpen. Mensen met deze achtergrond hebben over het algemeen een langere psychologische behandeling nodig. Fabienne: “Ik verwacht dat veel mensen baat zullen hebben bij onze aanpak.”

Datum: 15 januari 2024

Bron: biocheck.nl

Meer nieuws