Skip to main content

Het Nationale Voorleesboek in gesproken vorm en braille beschikbaar

oktober 10, 2022

Yvonne Keuls leest voor tijdens de Nationale Voorleeslunch en laat ouderen genieten van de kracht van verhalen

Op vrijdag 7 oktober werd tijdens de Nationale Voorleeslunch in heel Nederland voorgelezen aan ouderen. Met zichtbaar plezier genoten in Maison Gaspard de Coligny in Den Haag ouderen van de verhalen die door Yvonne Keuls werden voorgelezen. Op initiatief van Passend Lezen werd de Nationale Voorleeslunch in deze woonzorgvoorziening georganiseerd. Passend Lezen draagt de Nationale Voorleeslunch een warm hart toe. Als geen ander weten wij hoe luisteren naar verhalen mensen uit hun isolement kan halen. Voorlezen, zelf lezen en genieten van verhalen moet voor iedereen en altijd mogelijk zijn, daarom is het Nationale Voorleesboek, waar alle Nationale Voorleeslunchverhalen van de afgelopen 10 jaar in gebundeld zijn, ook in gesproken vorm en braille beschikbaar voor mensen met een leesbeperking. 

De Nationale Voorleeslunch, die jaarlijks plaatsvindt op Nationale Ouderendag, laat zien dat het voorlezen van verhalen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Sommige ouderen kunnen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen. Door het toegankelijk maken van de verhalen in gesproken vorm en braille, is het voor mensen met een leesbeperking, zoals een visuele beperking, mogelijk om elke dag te genieten van verhalen.

Passend Lezen

Om ervoor te zorgen dat ouderen die moeite hebben met lezen door een leesbeperking het hele jaar door toegang hebben tot verhalen, is er Bibliotheekservice Passend Lezen. Dit is een bibliotheek vol gesproken boeken, kranten en tijdschriften. De collectie bevat ruim 87.000 gesproken boeken, 1000 hoorspelen en ruim 200 hoorcolleges, maar ook grootletter en braille, en bijna alle landelijke en regionale dagbladen. Op de Nationale Ouderendag luisteren we naar de Nationale Voorlees lunchverhalen, maar gedurende de rest van het jaar kan iedereen met een leesbeperking genieten van de mooiste verhalen via Passend Lezen.

Bron: Passend lezen

Datum: 7 oktober 2022

Meer nieuws