Skip to main content

Populaire prostaatkanker check nu ook in Nederland

oktober 31, 2022

Prostaatkanker, mannen ken uw risico’s

Mannen praten niet graag over gezondheidsklachten en al helemaal niet over hun prostaat. ‘Ik voel me prima dus er is niets aan de hand’, maar dat geldt helaas niet voor prostaatkanker. ‘Een beginnende prostaatkanker kan je zelf niet herkennen’, vertelt dr. Paul Kil, medisch directeur en uroloog bij Andros Clinics. ‘Daarom is het van belang dat mannen laagdrempelig kunnen ontdekken welke risico’s er voor hen zijn. In Groot Brittannië konden mannen al online een risicocheck doen. Deze check is nu ook beschikbaar voor de Nederlandse man.’

In de spreekkamer vertellen mannen: ‘Ik wist niet dat je van deze kanker niets merkt. En ook niet dat je zelf actie moet ondernemen om je PSA waarde te laten testen.’ Daarom bouwde Andros voor deze Movember de ‘risicocheck prostaatkanker’. De bezoeker vult drie vragen in en krijgt direct op hem afgestemde voorlichting.

Te laat ontdekt

Prostaatkanker is lastig uit te leggen omdat deze ziekte vaak niet behandeld hoeft te worden. Maar soms wel, en dan is een genezende behandeling alleen mogelijk als de prostaatkanker op tijd is ontdekt. Helaas is bij zo’n 20% van de patiënten de prostaatkanker al uitgezaaid en sterven er 3.000 mannen per jaar.

Het op tijd ontdekken is moeilijk omdat ook een agressieve vorm van prostaatkanker in het begin bijna nooit klachten geeft. Wel stijgt meestal de PSA waarde in het bloed. Dat kan met een bloedonderzoek bij de huisarts gemeten worden, na een uitleg over de voors en tegens van de test.

Eigen keuze maken

Het is van belang dat mannen op de hoogte zijn van de risico’s zodat ze zelf hun eigen keuzes kunnen maken. Daarom lanceerde de National Health Service UK en Prostate Cancer UK de online risicocheck. In de UK bleek het een zeer effectieve manier om mannen te informeren.

Movember

Kil vertelt trots: ‘Het is ons gelukt om risicocheck beschikbaar te hebben voor Movember. Zodat we in deze prostaatkanker maand zoveel mogelijk mannen kunnen informeren. Het zou geweldig zijn als deze online tool eraan kan bijdragen dat minder mannen overlijden aan prostaatkanker.’ 

Bron: Andros

Datum: 31 oktober 2022

Meer nieuws