Rotterdam vraagt aandacht voor meisjesbesnijdenis

februari 8, 2021

Op maandag 8 februari 2021 is Rotterdam gaststad voor de nu online landelijke bijeenkomst ter gelegenheid van Zero Tolerance Day, de internationale dag tegen vrouwelijke genitale verminking (6 februari). Samen met het Centrum Jeugd en Gezin Rotterdam Rijnmond en de leden van Platform 6/2 wil de gemeente Rotterdam dat dit schadelijke, traditionele én strafbare gebruik stopt. En vraagt daarom hiervoor aandacht met behulp van de verhalen van vrouwen en (zorg)professionals die te maken kregen en nog steeds krijgen met meisjesbesnijdenis.

In heel Nederland wonen naar schatting 41.000 vrouwen die al besneden zijn. Wethouder Judith Bokhove: “Dat we iets moeten doen, is duidelijk. Want achter de cijfers schuilt niet alleen menselijk leed, er schuilen ook ernstige medische risico’s. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van genitale verminking tijdens een bevalling.” Uit onderzoek van Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen blijkt dat nog zeker 4200 meisjes de komende twintig jaar het risico lopen om besneden te worden. Als deze meisjes besneden worden, zijn de gevolgen enorm. De kans op lichamelijke klachten en medische complicaties ís bij VGV (vrouwelijke genitale verminking) groot, zowel tijdens de ingreep als daarna. Wanneer vrouwen zwanger worden, of met problemen bij de huisarts of andere (zorg)professionals terecht komen, is het daarom belangrijk dat zij de juiste zorg krijgen.

Doorbreek het taboe

Bij meisjesbesnijdenis speelt schaamte vaak een grote rol. Veel vrouwen vinden het dan ook moeilijk om te praten over hun gevoelens, of eventuele klachten. De organisaties die samenwerken in Platform 6/2 verzamelden verhalen van (besneden) vrouwen en de (zorg)professionals die deze vrouwen zien.  Op maandag 8 februari, ter gelegenheid van Zero Tolerance Day, worden deze verhalen verteld.  Want door deze verhalen te vertellen, en te praten over vrouwelijke genitale verminking, doorbreken we het taboe. De ervaringen van vrouwen zijn gebundeld in de fictieve verhalen van Naila* en Aissatou*.

Lees hier meer

Bronnen: Rotterdam, Rotterdam Persberichten
Datum: 8 februari 2021

Meer nieuws


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl