Skip to main content

Mannen van 31-50 jaar hebben al genoeg zout op voor heel 2022

juli 13, 2022

14 juli is de eerste Zoutmaxdag van 2022. Voedselwaakhond foodwatch heeft berekend dat Nederlandse mannen tussen 31 en 50 jaar op 14 juli al hun maximale hoeveelheid zout binnen hebben gekregen voor een heel jaar. Dit betekent dat elke gram zout die ze gemiddeld vanaf vrijdag tot het eind van 2022 innemen, nog vijf maanden dus, te veel is. Mannen in deze leeftijdsgroep hebben volgens het RIVM een inname van 9.4 gram per dag, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een maximum van 5 gram adviseert.

Opmerkelijk is het grote verschil in zout inname tussen mannen en vrouwen in Nederland, vooral onder volwassenen. De gemiddelde inname van vrouwen ligt voor dezelfde leeftijdsgroep bijvoorbeeld op 6.8 gram per dag. En dat terwijl mannen nóg vaker leiden aan hart- en vaatziekten.
 
Minder zout eten wordt ons lastig gemaakt. Net zoals foodwatch al eerder uitlichtte op de Suikermaxdag, zijn vooral de verwerkte producten waar zout al aan is toegevoegd de boosdoener. Van de 9.4 gram per dag die mannen innemen, is 83% uit voedingsmiddelen, en maar 17% thuis of aan tafel toegevoegd. Dit is dan ook het grote probleem: het meeste zout dat we eten wordt door fabrikanten toegevoegd, bijvoorbeeld om de smaak of houdbaarheid van producten te veranderen. De grootste bronnen van zout in ons dieet zijn in de eerste plaats brood en graanproducten (26%), daarna vleesproducten (20%), en als derde zuivel (17%).
 
Voedselproducenten zijn zeker op de hoogte van de gevolgen die de grote hoeveelheden zout in hun producten aanrichten, maar ze doen weinig aan de zoutvermindering van producten om onze gezondheid te verbeteren. In tegendeel, ze maken juist gebruik van slinkse marketing om ons nóg meer van deze producten te verkopen. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van een stereotype beeld dat vlees eten traditioneel “mannelijk” is, om het bij mannen aan te smeren. Dit terwijl vlees de voedselgroep is die als tweede grootste bijdraagt aan zoutinname! Bedrijven richten zich dus bewust op mannen met reclames van zoutbommen. Denk je dat bedrijven als McDonalds en Albert Heijn hart- en vaatziekten ook “mannelijk” vinden? Op 14 juli posten wij op onze website een aantal producten met schokkende hoeveelheden zout en voorbeelden van dit soort stereotype marketing. 
  

Met de Zoutmaxdag wil voedselwaakhond foodwatch aandacht vragen voor de overconsumptie van zout in Nederland. Alle leeftijdsgroepen hebben hun Zoutmaxdag eerder in het jaar liggen dan zou moeten, waarbij mannen veel eerder in het jaar dan vrouwen. De eerste zoutmaxdag voor vrouwen is voor meisjes van 4-8 jaar (11 september). Het is de vierde keer dat foodwatch Zoutmaxdag uitroept. De dag is opgezet naar analogie van het internationaal bekende ‘Earth Overshoot Day’.

Bron: Foodwatch

Datum: 13 juli 2022