Maurits&Frank: Chirurg Frank IJpma legt de Anatomische Les op de snijtafel

maart 11, 2019

Donderdagavond 11 april heeft het Mauritshuis een speciale gast voor de Maurits&-event op de donderdagavond. Voor dit event dat zes keer per jaar wordt gehouden heeft het museum chirurg Frank IJpma (1980) uitgenodigd als gastdirecteur. Hij weet veel van anatomische lessen in de 17e eeuw en de wijze waarop Rembrandt en andere Hollandse meesters deze in beeld brachten. Tijdens deze Maurits&Frank-avond brengt het Mauritshuis De anatomische les van Dr Nicolaes Tulp tot leven in een twee uur durend programma vol verrassende activiteiten. Tijdens zijn Maurits&-avond zal IJpma uit de doeken doen wat het verhaal is achter Rembrandts meesterwerk, de afgebeelde chirurgijns, het lijk en de ontleding, en legt hij een link met de huidige heelkunde.

Waarheidsgetrouw

Frank IJpma is chirurg in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Tijdens zijn studie geneeskunde raakte hij geïnteresseerd in de geschiedenis van het vak van chirurgijn en de achtergronden van de anatomische lessen in de Gouden Eeuw. In 2014 promoveerde hij op een studie naar een beroemde reeks schilderijen van anatomische lessen van het Amsterdamse chirurgijnsgilde. Het gilde dat ook Rembrandt de opdracht gaf voor zijn later beroemd geworden meesterwerk. Door onderzoek naar de originele gildearchieven en anatomische studies, ontdekte Frank dat de schilderijen niet zo waarheidsgetrouw zijn als ze lijken en dat ze anatomisch ook niet helemaal kloppen. Samen met professor Van Gulik schreef IJpm in 2013 het boek ‘Amsterdamse anatomische lessen ontleed’. Ook werkt IJpma in 2013 mee aan de tentoonstelling De anatomische les – van Rembrandt tot Damien Hirst van het Gemeentemuseum Den Haag.

Levendig

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Rembrandt in Amsterdam overleed. 2019 is daarom uitgeroepen tot themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw met tentoonstellingen en activiteiten door het hele land. Het Mauritshuis organiseert de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis (t/m 15 september). Topstuk in deze tentoonstelling is De Anatomische Les van Dr. Nicolaes Tulp uit 1632, één van de eerste opdrachten die de jonge Rembrandt ontving. Hij schilderde de arts Nicolaes Tulp en zijn gildebroeders voor die tijd ongewoon levendig en origineel op het doek.

Donderdag 11 april: Maurits& Frank

Programma

Vanaf 18.15 uur
Inloop en ontvangst

19.00 uur
Opening Maurits& Frank

19.15 – 21:00 uur
Bezoek aan de collectie en verrassende activiteiten in het museum

Tot 22.00 uur
Borrel & muziek

Meer nieuws


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl