Medical Delta lanceert groot wetenschappelijk programma

april 17, 2019

Vijf extra gezonde levensjaren voor iedereen in Nederland in 2040. Om bij te dragen aan die ambitie heeft Medical Delta vanmiddag een groot wetenschappelijk programma gelanceerd dat zich richt op technologische oplossingen voor de gezondheidszorg.

De officiële lancering van het onderzoeksprogramma vormde vanmiddag het slotakkoord van de Medical Delta Conference bij de TU Delft. Daar kwamen zo’n 400 vertegenwoordigers van onder meer kennisinstellingen, bedrijfsleven, overheden en zorginstellingen bijeen om te praten over zorginnovatie. Want hoe goed het ook is gesteld met de zorg in ons land, het wordt steeds lastiger te betalen en te organiseren. Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, benadrukte dat het snel groeiende zorgbudget met 85 miljard euro nu al zo’n dertig procent uitmaakt van de rijksbegroting. “Maar nog eerder dan onbetaalbaar wordt het onorganiseerbaar; als we zo doorgaan moet straks 1 op de 4 Nederlanders in de zorg werken.”

Florerend ecosysteem

In de Medical Delta, door Gerritsen aangeduid als ‘een van de meest florerende ecosystemen van Nederland’, werken zo’n 250 wetenschappers van de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Leiden, LUMC en Erasmus MC de komende jaren verdeeld over dertien programma’s in diverse consortia samen aan oplossingen van dat probleem. De onderzoeksprogramma’s richten zich onder meer op innovatie in medische beeldvorming, eHealth, minimaal invasieve instrumenten en personalised medicine. Voorzitter Ton van der Steen van Medical Delta lichtte de programma’s in zijn presentatie kort toe. “We richten ons bijvoorbeeld op de ontwikkeling van technologie die het mogelijk maakt om in een veel vroeger stadium een diagnose te kunnen stellen. Als je eerder weet wat iemand mankeert, kun je ook eerder starten met de behandeling of die zelfs voorkomen. En als we dan toch behandelen, doen we dat het liefst zo minimaal invasief mogelijk. Ook zetten we in op verdere personalisering van zorg, zodat we steeds beter weten wat werkt bij wie, en wat niet.”

Individuele behoeften

Jeroen Tas, chief innovation & strategy officer bij Philips, liet met concrete voorbeelden zien hoe het bedrijfsleven met moderne techniek bijdraagt aan betere zorg. “Ik heb in mijn leven geen periode meegemaakt waarin technologie meer kan betekenen in onze gezondheid dan nu. Er liggen grote kansen om de zorg rondom onszelf te organiseren, om deze naadloos te laten aansluiten op onze individuele behoeften. Zo zijn we op weg naar een wereld waarin we onze eigen gezondheid beter kunnen beheren en beheersen, waarin patiënten echt mogelijkheden krijgen om de regie te nemen over hun eigen gezondheid.”

Grote impuls

De vijf academische kennisinstellingen in Zuid-Holland investeren gezamenlijk 5 miljoen euro in het programma. De verwachting is dat deze investering in de komende jaren leidt tot een breed programma met een waarde van zeker dertig miljoen euro, om daarmee een grote impuls te geven aan onderzoek naar en ontwikkeling en toepassing van innovatieve zorgtechnologie.

Nadat Ton van der Steen en Gertine van der Vliet namens het Medical Delta-bestuur de cheque hebben overhandigd aan de wetenschappelijk leiders, lanceerde secretaris-generaal Erik Gerritsen van het ministerie van VWS met een druk op de knop het wetenschappelijk programma van Medical Delta.

Over Medical Delta:

Binnen Medical Delta werken de drie universiteiten en twee UMC’s in de Zuid-Hollandse Rijndelta samen om een impuls te geven aan de ontwikkeling en toepassing van medische technologie. Onderzoekers van deze kennisinstituten werken gezamenlijk aan technologische oplossingen voor duurzame zorg: van molecuul tot vergoeding. Door de samenwerking met de vier hogescholen in de provincie, maar ook met zorginstellingen, bedrijven en overheden, bijvoorbeeld binnen de Medical Delta Living Labs, wordt de brug geslagen tussen het onderzoek en de toepassing in de zorgpraktijk.

Meer informatie over de dertien onderzoeksprogramma’s is te vinden in het magazine Medical Delta: Technological solutions for tomorrow’s healthcare. Zie daarvoor de website van Medical Delta.
De plenaire delen van de Medical Delta Conference 2019 zijn terug te kijken op Collegerama: klik hier voor meer informatie.

Bron: Medical Delta
Datum: 16 april 2019

Meer nieuws


Lancering nieuwe mobile learning tool

juni 18, 2021
Makkelijker en effectiever kennis delen met een nieuwe leerinnovatie: WisbitsLeren wordt leuker en toegankelijker: kleine brokjes kennis delen in uiteenlopende vormenGeen externe ontwikkelaar meer nodig: Wisbits geeft de autonomie terug aan de ondernemer  Op 17 juni 2021 is tijdens het virtuele Rotterdamse LSH010 innovatieontbijt de leerinnovatie Wisbits met een feestelijke aankondiging gelanceerd. Hoe vang je de schat aan kennis […]

One in 100 deaths is by suicide

juni 18, 2021
WHO guidance to help the world reach the target of reducing suicide rate by one-third by 2030 Suicide remains one of the leading causes of death worldwide, according to WHO’s latest estimates, published today in “Suicide worldwide in 2019”.  Every year, more people die as a result of suicide than HIV, malaria or breast cancer – […]

Oogvereniging richt steunpunt op voor nieuwkomers met een visuele beperking

juni 17, 2021
Utrecht, 17 juni 2021 – In een gammele boot de oversteek maken naar Europa, in een vreemd land een hondsmoeilijke taal leren: vluchten is voor iedereen een overlevingsslag, en al helemaal voor vluchtelingen met een visuele beperking. Op 20 juni, de Internationale Dag van de Vluchteling, lanceert de Oogvereniging een speciaal steunpunt.  “Voor nieuwkomers met […]

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl