Skip to main content

Nieuwe behandeling bij vergrote prostaat

juni 21, 2022

Introductie van Rezum stoom behandeling in Nederland

Bij het ouder worden van de man kunnen plasklachten ontstaan. Vaak is een vergrote prostaat de oorzaak. Het behandelen van deze klachten gebeurt in eerste instantie met medicijnen en leefstijlveranderingen. Als daarmee onvoldoende resultaat wordt bereikt is een TURP of laser operatie mogelijk. Sinds kort is er ook een andere mogelijkheid: de Rezum behandeling.

De prostaat ligt onder de blaas, met de plasbuis er dwars doorheen. Naarmate de leeftijd stijgt, wordt de prostaat steeds groter. Daardoor kan de plasbuis in de knel komen. Mannen krijgen dan klachten zoals bijvoorbeeld heel vaak moeten plassen of moeilijk kunnen plassen.

Wat is Rezum?

Bij een Rezum behandeling wordt via de plasbuis de prostaat met stoominjecties behandeld. Door de verhitting sterft het behandelde prostaatweefsel af. De prostaat wordt kleiner waardoor er weer beter geplast kan worden. Deze behandeling wordt al zo’n vijf jaar in de VS toegepast.

Voordelen

Een Rezum behandeling is een kortere en minder invasieve behandeling. En het is een dagbehandeling, er hoeft dus niet overnacht te worden in het ziekenhuis. Een ander groot voordeel is dat bij Rezum er aanzienlijk minder kans is op erectieproblemen of droog klaarkomen. Naast deze voordelen voor de patiënt, is Rezum een minder dure ingreep waardoor deze innovatie mogelijk tot een aanzienlijke kostenbesparing in de gezondheidszorg kan leiden.

Introductie in Nederland

De introductie van Rezum in Nederland vindt plaats bij Andros Clinics en één ziekenhuis in samenwerking met een aantal verzekeraars. Door het introductie traject is de behandeling beperkt beschikbaar en wordt het niet door alle zorgverzekeraars vergoed. Meer info op www.andros.nl.

Bron: Andros

Datum: 21 juni 2022