Nieuwe tussenvoorzieningen en een Rotterdams ouderenpakket, een duurzame investering in de Rotterdamse ouderenzorg

december 23, 2020

Over tien jaar telt Nederland ruim twee miljoen mensen van 75 jaar en ouder. Ook Rotterdam wordt steeds ouder. Dat vraagt om een duurzame investering ín de ouderenzorg. De gemeente Rotterdam heeft alles in de steigers staan om mee te groeien met de vergrijzing. De stad investeert in nieuwe tussenvoorzieningen zodat Rotterdamse ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, vertrouwd in hun eigen wijk. Ook introduceert de stad een compleet ouderenpakket dat aansluit bij de verschillende behoeften van de Rotterdamse ouderen. Het ouderenpakket is vanaf 2022 beschikbaar.

Na diverse pilots is het Rotterdamse ouderenpakket ons antwoord op hoe de gemeente inspeelt op de uiteenlopende behoeften die ouderen hebben”, zegt Sven de Langen, wethouder Volksgezondheid, Zorg, Ouderen en Sport. “Het is een breed en uitgebreid pakket gericht op zorg en ondersteuning, vitaliteit en ertoe doen. Zo wordt ingezet op samen eten, activiteiten en de gezelligheid in de flats die we nu nog te vaak zien verdwijnen. Met het vitaliseren van de woongemeenschappen en het realiseren van thuisplusflats willen we vooral de ziel terugbrengen in wooncomplexen voor ouderen waar zij prettig en langer zelfstandig kunnen wonen”, aldus de wethouder.

Rotterdamse visie

Rotterdam wil een stad zijn waar je, samen met anderen, gezond en vitaal oud kunt worden en waar, als het niet meer zelf gaat, passende zorg en ondersteuning is. Daarom investeert de stad samen met partners in het realiseren van een compleet ouderenpakket en tientallen tussenvoorzieningen. De tussenvoorzieningen zijn er voor die mensen die eigenlijk niet meer zonder begeleiding thuis kunnen wonen, maar nog te vitaal zijn om naar een verpleeghuis te gaan.

Sinds de afschaffing van de verzorgingshuizen komen tussenvoorzieningen maar moeilijk van de grond. Dat moest anders vond wethouder De Langen die zich hard maakt voor de ouderen in zijn stad en een Rotterdamse visie op tussenvoorzieningen presenteert.

“Er is grote behoefte aan woonvormen waar ouderen zelfstandig kunnen wonen, in een vertrouwde omgeving met goede zorg en voorzieningen dichtbij. Toegankelijk, veilig en beschermd en met ruimte voor ontmoeting. Daarom investeren we in Rotterdam in de ontwikkeling van een palet van goede tussenvoorzieningen en vernieuwende woonzorgconcepten”. Door nu te investeren in tussenvoorzieningen biedt Rotterdam een antwoord op het enorme gat dat zichtbaar is tussen thuis wonen (met hulp aan huis) en het verpleeghuis.

Ouderenhubs en zes nieuwe Thuisplusflats

Sinds de ondertekening van het ‘Langer Thuis Akkoord’, dat in februari werd gesloten met in totaal 42 marktpartijen, corporaties, zorg- en welzijnspartijen en ouderenbonden, heeft de gemeente de eerste ouderenhubs geïnitieerd in de gebieden Prinsenland/Het Lage Land, Hoogvliet, IJsselmonde en Ommoord. Aan dit vernieuwende woonzorgconcept wordt de komende periode door zorgpartijen, corporaties en welzijnspartijen in het gebied vormgegeven. Ook is er een comfortwoning geopend waar ouderen op een laagdrempelige wijze kennis kunnen maken met vormen van eHealth die verder (kunnen) helpen bij het langer thuis wonen.

Voor de komende maanden staat de ontwikkeling van de eerste zes Thuisplusflats in de steigers. De Thuisplusflats zijn gekoppeld aan seniorencomplexen in het sociale segment en zijn zo vooral gericht op Rotterdamse ouderen die een kleine portemonnee en een lichte zorgvraag hebben. De komende maanden worden de Thuisplusflats gerealiseerd in de gebieden Groot IJsselmonde, Hoogvliet, Beverwaard, Ommoord en Prinsenland/ Het Lage Land.

14  miljoen

In totaal investeert de gemeente in vier jaar tijd zo’n 14 miljoen euro in het uitvoeringsprogramma Ouder & Wijzer om Rotterdam tot een aantrekkelijke woonstad te maken voor ouderen, waar zij gezond en vitaal oud kunnen worden met waar nodig de passende zorg en ondersteuning.

Datum: 23 december
Bron: Rotterdam

Meer nieuws


Lancering nieuwe mobile learning tool

juni 18, 2021
Makkelijker en effectiever kennis delen met een nieuwe leerinnovatie: WisbitsLeren wordt leuker en toegankelijker: kleine brokjes kennis delen in uiteenlopende vormenGeen externe ontwikkelaar meer nodig: Wisbits geeft de autonomie terug aan de ondernemer  Op 17 juni 2021 is tijdens het virtuele Rotterdamse LSH010 innovatieontbijt de leerinnovatie Wisbits met een feestelijke aankondiging gelanceerd. Hoe vang je de schat aan kennis […]

One in 100 deaths is by suicide

juni 18, 2021
WHO guidance to help the world reach the target of reducing suicide rate by one-third by 2030 Suicide remains one of the leading causes of death worldwide, according to WHO’s latest estimates, published today in “Suicide worldwide in 2019”.  Every year, more people die as a result of suicide than HIV, malaria or breast cancer – […]

Oogvereniging richt steunpunt op voor nieuwkomers met een visuele beperking

juni 17, 2021
Utrecht, 17 juni 2021 – In een gammele boot de oversteek maken naar Europa, in een vreemd land een hondsmoeilijke taal leren: vluchten is voor iedereen een overlevingsslag, en al helemaal voor vluchtelingen met een visuele beperking. Op 20 juni, de Internationale Dag van de Vluchteling, lanceert de Oogvereniging een speciaal steunpunt.  “Voor nieuwkomers met […]

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl