Nog eens 78 onderzoekers ontvangen NWO-Venibeurs

april 11, 2022

Nog eens 78 veelbelovende jonge wetenschappers ontvangen van NWO Veni-financiering van maximaal 280.000 euro. Het gaat om zestig onderzoekers uit het domein Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en achttien uit de Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW), die de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder kunnen ontwikkelen.

Hoe heeft olie de verhoudingen in de wereld veranderd? Hoe ontstaat optimisme? Maar ook nieuwe methodes om grote stukken levend spierweefsel te printen en om nanoplastics uit drinkwater te verwijderen. Net als ieder jaar is het ook nu weer een breed spectrum aan onderzoeksthema’s waarop de nieuwste Veni-laureaten zich de komende jaren gaan richten. Ze ontvangen hun financiering uit de Veni-ronde van 2021, net als de 89 eerder gehonoreerde onderzoekers uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw).

Aangepaste planning

De Veni wordt jaarlijks door NWO toegekend. Deze toekenningen betreffen het tweede en laatste deel van de Veni-ronde 2021. Afgelopen jaren heeft NWO moeten schuiven met de planning van de Veni-rondes, noodgedwongen door corona en een hack. Dat leidde in het vorige voorjaar tot een splitsing in de planning tussen de verschillende wetenschapsdomeinen. Voor de domeinen ENW (nog geen vooraanmeldingsfase) en ZonMw (niet getroffen door de hack) hanteerde NWO de oorspronkelijke planning van voor de hack; de honoreringen zijn in december 2021 al bekendgemaakt. Voor de domeinen TTW en SGW heeft de besluitvorming in maart respectievelijk april plaatsgevonden. Nu alle laureaten bekend zijn, maken we ook de feiten en cijfers van de volledige ronde bekend (zie hieronder). De nieuwe Veni-ronde opent begin mei.

Veni 2021 ingediende aanvragen, naar gender

Veni aanvragen

Veni 2021 toegewezen aanvragen, naar gender

Veni toegewezen 2021

Talentprogramma

Veni maakt samen met Vidi en Vici onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Veni is gericht op onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Publiekssamenvattingen NL en EN

Datum: 11 april 2022

Bron: NWO

Meer nieuws


Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl