Skip to main content

Noordwest werkt de komende jaren samen met Defensie

oktober 18, 2022

Noordwest Ziekenhuisgroep gaat de komende jaren samenwerken met het ministerie van Defensie. Dit betekent concreet dat militair medisch personeel van Defensie bij Noordwest komt werken als zij niet op uitzending zijn. Als tegenprestatie levert Noordwest medische professionals aan Defensie die worden opgeleid tot reservist. Noordwest pakt hiermee haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als topklinisch ziekenhuis en biedt op deze manier de betrokken medewerkers professionele verbreding van hun vak. Ook past de samenwerking bij de lange historie die wij al hebben met de Koninklijke Marine in Den Helder. Het officiële tekenmoment tussen Noordwest/MSNW en Defensie vond maandag 17 oktober jl. plaats.

Noordwest traumachirurg Kees Jan Ponsen over de samenwerking met Defensie:

“Hoewel ik al een aantal jaren als reservist onderdeel ben van de Defensie Chirurgische Teams zie ik er naar uit, en ben ik er trots op, om vanaf nu ook met een eigen team van Noordwesters voor Defensie onze hoogste kwaliteit van traumazorg te mogen gaan leveren aan onze militairen en anderen die hiervan zullen kunnen profiteren”

Noordwesters opgeleid tot reservisten

De betrokken Noordwesters worden dus opgeleid tot reservist. Na deze opleiding tot militair en officier worden deze reservisten als Chirurgisch team onderdeel van de flexibele schil van Defensie. Deze reservisten gaan indien nodig ook mee op missie in het buitenland. Zo leveren zij een bijdrage aan de militaire zorg, zorgen zij voor professionele verbreding van hun vak en profiteren zij van waardevolle opleidingen.

Organisatorisch manager, Marion Frinking:

“We zijn er trots op dat we onze medewerkers een uitdagend arbeidsvoorwaardenpakket kunnen aanbieden dat breder is dan alleen onze eigen organisatie. Van elkaar leren, inspireren en werken aan ons topklinische klimaat”

Topklinisch ziekenhuis en aantoonbare focus op traumazorg

Voorwaarde voor deze samenwerking is dat het betreffende ziekenhuis een aantoonbare focus heeft op het hoogste niveau van traumazorg (level 1), 24/7 spoedeisende hulp levert, substantiële IC-capaciteit in huis heeft en een erkend topklinisch ziekenhuis is. Noordwest voldoet aan al deze voorwaarden.

Defensie werkt samen met 14 ziekenhuizen in Nederland

Noordwest is een van de 14 civiele ziekenhuizen in Nederland waar Defensie nu mee samenwerkt. In deze ziekenhuizen werkt het militair medisch personeel van Defensie als zij niet op uitzending zijn. Deze beroepsmilitairen werken bovenop de reguliere formatie van het ziekenhuis.

Bron: NoordWest Ziekenhuis

Datum: 18 oktober 2022