NWO-Veni van 250.000 euro voor 161 onderzoekers

NWO heeft 161 veelbelovende jonge wetenschappers een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro toegekend. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeƫn verder ontwikkelen.

De Veni-laureaten gaan onder andere onderzoek doen naar de impact van sociale netwerken op democratie, de ontwikkeling van een biosensor die bijdraagt aan het profileren van vingersporen en schonere waterstofproductie ten behoeve van de energietransitie. Ook wordt de Veni ingezet voor onderzoek naar het leven rond jonge sterren en het dynamisch voorspellen, monitoren en geven van aanbevelingen voor late effecten na borstkanker.

NWO-Talentprogramma

Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Veni is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

De Veni wordt jaarlijks door NWO toegekend. In totaal dienden in deze Veni-ronde 1176 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksvoorstel in voor financiering. Daarvan zijn er nu 161 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 14%. De aanvragen werden door middel van peer review beoordeeld door externe deskundigen uit de betreffende vakgebieden. Met deze Veni-ronde is een totaalbedrag van 41,5 miljoen euro gemoeid.

Feiten en cijfers Veni-ronde 2020
Aantal (ontvankelijke) voorstellen: 1176
Verdeling v/m bij aanvragers: 539 vrouw, 637 man
Aantal toekenningen (honoreringspercentage): 161 (14%)
Verdeling v/m bij honoreringen: 90 vrouw, 71 man
Honoreringspercentage vrouwen: 17%
Honoreringspercentage mannen: 11%

Datum: 5 november
Bron: NWO

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Hofplein 20 (Spaces)
3032 AC Rotterdam

Fuse


T 010 226 48 20
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiƫntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl