NWO-Vidi van 800.000 euro voor 101 ervaren onderzoekers

juli 1, 2022

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 101 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

De laureaten gaan met het geldbedrag onder andere onderzoeken hoe sterk (langdurig) reukverlies, zoals we dat bij COVID-19 hebben gezien, de kwaliteit van onze relaties en ons leven beïnvloedt. De Vidi zal ook worden gebruikt om de plussen en minnen van cannabis voor het brein te onderzoeken. Een ander onderzoek zal zich richten op de vraag hoe positieve interacties tussen planten klimaatverandering kunnen beperken. 

NWO-Talentprogramma

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

In totaal dienden in deze Vidi-ronde 625 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn nu 101 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 16%. In de bijlage bij dit bericht staat het overzicht met alle toekenningen, ronde 2021: de namen van alle laureaten en korte samenvattingen van hun onderzoeksprojecten (in het Nederlands en Engels).

Feiten en cijfers Vidi-ronde 2021

(Toekenning in 2022)

Aantal (ontvankelijke) aanvragen: 625
Verdeling m/v bij aanvragen:  357 man, 268 vrouw
Aantal toekenningen (honoreringspercentage): 101 (16%) 
Verdeling m/v bij honoreringen: 53 man, 48 vrouw 
Honoreringspercentage mannen: 15% 
Honoreringspercentage vrouwen: 18%

Bron: NWO

Datum: 1 juli 2022


Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl