Ontmoeten is begroeten, wel zonder hand in ziekenhuis Rivierenland

september 27, 2021

In Ziekenhuis Rivierenland vindt een (officiële) begroeting voortaan zonder handen schudden plaats. Voor een aantal patiëntengroepen was dit al gebruikelijk, omdat zij een verlaagde weerstand hebben en door het schudden van handen lopen ze een extra risico. Ook door de coronapandemie was het handen schudden tijdelijk stopgezet. Ziekenhuis Rivierenland wil nu graag doorpakken en met andere begroetingsmanieren zorgen voor een welkom gevoel en aandacht voor patiënt en bezoeker.

Veiligheid voor patiënten en medewerkers

Artsen zijn al langere tijd voorstander van het stoppen met handen schudden, vanwege het grote risico op kruisbesmetting: het doorgeven van bacteriën, virussen of infecties door fysiek contact. Zeker in het zogenaamde griepseizoen is dit altijd een punt van discussie. Bij bijvoorbeeld longpatiënten is het daarom al veel langer normaal dat zorgmedewerkers en patiënten elkaar geen handen geven, maar elkaar op een eigen wijze begroeten. Voor de patiënt, die al een verlaagde weerstand heeft, is dit veel veiliger. Ook medewerkers lopen minder risico om een infectie op te lopen via contact met patiënten, collega’s of bezoekers als we in het hele ziekenhuis geen handen geven.

Wendy Bosboom, lid raad van bestuur: “We wilden al langer overstappen naar een andere, minder fysieke manier van begroeten. De coronapandemie is een extra aanleiding om dit nu definitief te gaan doen. Landelijk is er discussie over of alleen handhygiëne niet voldoende is en of we er voor de ziekenhuizen een landelijke afspraak van moeten maken. Wij hebben besloten te doen wat het beste voelt in het kader van een veilige omgeving voor onze patiënten en medewerkers. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we helemaal niet begroeten. Het is een zeer belangrijk moment voor patiënten en medewerkers, een moment van welkom heten en vertrouwen bouwen. Wij vertrouwen erop dat iedereen daarin een begroeting kiest die bij de persoon past.

Datum: 16 september

Bron: Ziekenhuis Rivierenland

Meer nieuws


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl