De gezondste opa van Europa

Opa Bartho Braat leest tijdens de Week van het schoolfruit voor uit: De gezondste opa van Europa

Vandaag gaat de ‘Week van het schoolfruit’ van start. Deze week is de start van een periode van twee maanden met allerlei leuke doe-activiteiten voor docenten, kinderen en hun ouders. Het doel? Samen geld inzamelen voor een jaar lang, elke dag, voor iedere leerling een stuk fruit op school.

Exclusieve voorleessessie door Bartho Braat

Een van de activiteiten in de Week van het schoolfruit is een exclusieve voorleessessie op WSKO Basisschool De Hofvilla in Wateringen. BNO-er (Bekende Nederlandse Opa) Bartho Braat zal de kinderen van groep 5 voorlezen uit  De gezondste opa van Europa, het boek van William Cortvriendt en Erna Sassen. Schrijfster Erna Sassen is deze ochtend ook aanwezig om te vertellen over ‘Schrijfster zijn’ en vragen van de kinderen te beantwoorden.

Schoolfruit en De gezondste opa van Europa

William Cortvriendt propageert sinds jaar en dag een gezonde levensstijl via zijn boeken en de televisieserie ‘Hoe word je 100’. Zijn vrouw merkte op: “Je vertelt je verhaal vooral aan mensen die al een half leven achter de rug hebben. Je gaat pas echt verschil maken als je de jeugd bereikt.”

Toen Peter de Boer, de bevlogen ondernemer en oprichter van Schoolfruit.nl hem uitdaagde om iets voor kinderen te gaan doen was het duidelijk. Het was tijd voor een kinderboek!

William had echter zelf nog nooit een kinderboek geschreven. Uitgever Bram Bakker koppelde hem aan Erna Sassen. Zij schreef op basis van de kennis en informatie van William een grappig verhaal, waarin kinderen spelenderwijs gaan begrijpen hoe belangrijk goede voeding en beweging is. Geert Gratama zorgde voor de prachtige illustraties.

Het verhaal van De gezondste opa van Europa

Het boek gaat over Maaike, een meisje dat moet aanzien hoe haar opa John zichzelf (en zijn varken) aan het vetmesten is om een schoonheidswedstrijd voor varkens te winnen. Een varken kan volgens opa alleen een schoonheidswedstrijd winnen als hij lekker dikke billen heeft. Dus daar moet nog even aan worden gewerkt. Elke dag haalt opa bij de bakker het afgekeurde brood en gebak op: croissantjes en krentenbollen van net over de datum, roze koeken, gevuld speculaas… het varken vindt alles lekker. Opa John trouwens ook. Volgens Maaike kan haar opa beter mikken op een ander soort wedstrijd. Iets met sport of zo? Het is toch helemaal niet gezond om dik te zijn?

Leerlingen zelf aan de slag

Schoolfruit.nl helpt scholen om hun fruitbudget bij elkaar te krijgen. Leerlingen kunnen een boek verkopen voor 15 euro per stuk. Aan hun opa, maar uiteraard ook aan andere familieleden, vrienden en buren. 10 euro gaat hiervan naar het fruitbudget. Daarnaast biedt Schoolfruit ook andere leuke activiteiten aan als een sponsorloop of een ‘fruitmarkt’. 

Waarom is fruit op school zo belangrijk?

Leerlingen die gezond eten kunnen zich beter concentreren, zijn minder snel ziek en zitten lekkerder in hun vel. Door elke dag gezamenlijk op school fruit en groente te eten, leren kinderen verschillende soorten proeven en dat werkt aanstekelijk. Zien eten, doet eten. Kinderen durven daardoor meer soorten fruit en groente te proeven. Ook thuis. Daar staat schoolfruit.nl voor.

De gezondste opa van Europa is een uitgave van Uitgeverij Lucht.

De voorleessessie vindt plaats om 10.45 uur op WSKO Basisschool De Hofvilla en is te bezoeken door pers. Bij interesse voor het bijwonen van deze sessie, het aanvragen van een recensie-exemplaar of interview met schrijver Erna Sassen of William Cortvriendt kunt u contact opnemen met Suzan Schapendonk, suzan@kip-ei.nl, 06 – 55 24 61 47.

Adresgegevens

WSKO Basisschool De Hofvilla
Dr. Schaepmanstraat 2
2291 SX Wateringen
0174 – 292 093
info@hofvilla.wsko.nl

Bron: Kip & Ei
Datum: 9 april 2019

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Hofplein 20 (Spaces)
3032 AC Rotterdam

Fuse


T 010 226 48 20
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl