Opening Tuin van Herinnering in het Maasstad Ziekenhuis

Met gepaste trots opent het Maasstad Ziekenhuis op dinsdag 5 november de Tuin van Herinnering. De opnieuw ingerichte binnentuin van het ziekenhuis moet een plek worden waar mensen in alle rust kunnen stilstaan bij dierbaren die overleden zijn. De gedenktuin is met behulp van sponsoren, fondsen en particuliere donaties gerealiseerd.

Het idee voor de Tuin van Herinnering ontstond in 2016. “Het team van de Geestelijke Verzorging vond toen dat er te weinig aandacht was voor het overlijden van mensen in het ziekenhuis”, vertelt Desiré van der Hijden. Zij is geestelijk verzorger in het Maasstad Ziekenhuis. “We proberen onze patiënten altijd weer beter te krijgen, maar soms lukt dat niet. Bovendien verliezen we regelmatig dierbare collega’s en ook die ingrijpende gebeurtenis verdient onze aandacht.”

Net als vele ziekenhuizen heeft ook het Maasstad Ziekenhuis een stilteruimte waar mensen met hun verdriet terecht kunnen, maar het idee van een publieke tuin stond de geestelijke verzorging meer aan. “Wij vinden dat er ook in de openheid herdacht moet kunnen worden. Daarmee geef je aan dat de dood er mag zijn en daar wordt het ziekenhuis alleen maar een beter ziekenhuis van”, vertelt Van der Hijden.

De uitvoering van de Tuin van Herinnering had volgens de geestelijk verzorger best nog wat voeten in de aarde. “We hebben er een jaar over gedaan om onze ideale gedenktuin te ontwerpen en zijn in 2018 in samenwerking met Stichting Vrienden Maasstad Ziekenhuis begonnen met het werven van fondsen om ons ontwerp te realiseren. Omdat het een nieuw concept is, kreeg ik soms wel tien keer per maand ‘nee’ te horen, maar uiteindelijk hebben we het voor elkaar gekregen met de steun van vele sponsoren, fondsen en particuliere donaties.”

In de gedenktuin is met zwart grind een kronkelende levensrivier gemaakt. Langs de rivier komen steentjes te liggen met daarop de namen van overledenen. Van patiënten, maar ook van collega’s. De steentjes worden aanstaande woensdag op de jaarlijkse Dag van Gedenken langs de rivier gelegd. Omwonenden die een dierbare hebben verloren, mogen dan ook een steen in de tuin leggen. “Iedereen is hier welkom om geliefden te herdenken. Zo houden we hen levend”, besluit Van der Hijden.         

Bron: Maasstad Ziekenhuis
Datum: 5 november 2019 

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Hofplein 20 (Spaces)
3032 AC Rotterdam

Fuse


T 010 226 48 20
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl