Skip to main content

Opening vernieuwde Centrale Hal Franciscus Gasthuis met Zusters Augustinessen

maart 27, 2024

Dinsdag 26 maart is de vernieuwde Centrale Hal van Franciscus Gasthuis feestelijk geopend. Met deze vernieuwing heeft de hoofdentree van het ziekenhuis weer een eigentijdse en gastvrije uitstraling gekregen. De herinrichting van de Centrale Hal is mogelijk gemaakt door de RK Stichting Bijzondere Gezondheidszorg (SBG). Een stichting die haar oorsprong vindt in de goede werken van de Zusters Augustinessen in ons ziekenhuis. Peter-Willem van Lindenberg, lid Raad van Bestuur: ‘Franciscus is de SBG zeer dankbaar en toont dit door middel van het kunstwerk ‘Augustinessen’, gemaakt door kunstenaar Evert van Rijssel, te plaatsen bij de splinternieuwe trapopgang.

Als voorbereiding op de Nieuwbouw naast Franciscus Gasthuis is zorgvuldig gewerkt aan de realisatie van een nieuwe hoofdentree en de Centrale Hal, met als doel de uitstraling en routing op elkaar te laten aansluiten. De hoofdentree is nu ruimer opgezet, waardoor er een duidelijkere oriëntatie is richting de receptie, het winkelgebied en de doorgang naar het beddenhuis (de verpleegafdelingen) en de toekomstige nieuwbouw. 

Warme sfeer en duurzame materialen

Er is aandacht besteed aan het gebruik van duurzame materialen, waaronder een naadloze vloerafwerking op basis van lijnolie en gerecyclede delen, en balies vervaardigd uit stevig oppervlaktemateriaal dat zeer krasbestendig, slijtvast en hygiënisch is. De materialisatie en vormgeving maken dit project bijzonder: de toepassing van gebogen balies, eiken elementen en vloerpatronen zorgen ervoor dat de ruimte niet te strak/rechttoe-rechtaan is, maar speels blijft en aangenaam om in te verblijven. Daarnaast zijn lichte, warme kleuren gecombineerd met houten wanden en accentverlichting met LED, met als doel een vriendelijke, gastvrije en warme sfeer te creëren. 

Renovatie Stiltecentrum La Verna

Het Stiltecentrum La Verna is tevens gemoderniseerd, waardoor het nu een eigentijdse en multifunctionele ruimte is voor stilte, rust en bezinning. Het bestaande kunstwerk ‘Het Zonnelied’, gemaakt door beeldend kunstenaar Ger van Iersel (1922 – 2014), is geïnspireerd op een liedtekst geschreven door Franciscus van Assisi. In dit glazen kunstwerk zijn verschillende elementen te herkennen die worden benoemd in de lofzang van Franciscus: wind, water, aarde, vuur, de maan, sterren en vooral de zon. Er is speciale zorg besteed aan het opknappen van het glas-appliqué kunstwerk, waardoor het nu beter verlicht wordt en een belangrijke rol heeft in hoe mensen de ruimte ervaren en hoe deze eruitziet.

Ruim 100 jaar werk door de Zusters Augustinessen

Franciscus Gasthuis begon in mei 1892 op de bovenetages van een distilleerderij aan de Oppert in het centrum van Rotterdam, onder de naam van de beschermheilige Franciscus van Assisi. Op 26 mei 1892 werd het ziekenhuis officieel geopend. Op de eerste etage waren 3 zalen ingericht voor in totaal 12 patiënten, terwijl de 2de verdieping de slaapvertrekken voor de zusters Augustinessen waren. In september 1892, besloot het bestuur de behuizing in de Oppert die weinig voldeed en onvoldoende ruimte bood, te verruilen voor een pand aan de Schiekade. In 1975 werd aan de Kleiweg een geheel nieuw ziekenhuis in gebruik genomen met 613 bedden. In december 1995 nam Zuster Augustinessen Raymunda afscheid van Franciscus. Zij was de laatste zuster werkzaam in het Gasthuis.

Bron: www.franciscus.nl 

Datum: 27 maart 2024