Skip to main content

Paddenstoelen lekker duurzaam

mei 12, 2022

Voor een duurzame en gezonde toekomst van ons voedsel zou de exotische paddenstoel weleens een grote rol kunnen spelen. De teelt is tegenwoordig lokaal, volledig biologisch en circulair. Het product is smaakvol, gezond, caloriearm en vegan. Bovendien kan je er alle kanten mee op: als alternatief voor vlees of vis, als groente of ingrediënt in diverse gerechten. Wie denkt dat je paddenstoelen alleen in de herfst moet eten, heeft het ook mis

2022: Paddenstoelenzomer

Exotische paddenstoelen hebben een stevige bite en bevatten ‘umami’, waardoor ze hartig van smaak zijn. Dankzij de unieke textuur en voedingswaarde worden de exoten steeds meer als hoofdingrediënt ingezet. Zo kan de koningsoesterzwam uitstekend op de barbecue, als carpaccio of gebakken als vegan coquilles bereid worden. De oesterzwam kan ‘pulled’ verwerkt op een broodje als shoarma of krokant gebakken als een schnitzel. De oergezonde shiitake past in diverse wokgerechten bijvoorbeeld met noedels. De tijd dat paddenstoelen alleen in de herfst in een saus of soep verwerkt worden, is daarmee voorgoed voorbij.

Goed voor de wereld en de mens

Voor de Nederlandse teelt van exotische paddenstoelen worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Het substraat waar de paddenstoeltjes op groeien, bestaat uit houtzaagsel en stro, waar water en mycelium (schimmelvezels) aan zijn toegevoegd. Deze voedingsbodems worden in speciaal ontworpen zakken voorzien van een sporenfilter als blokken in geklimatiseerde teeltruimtes geplaatst, waar ze weinig ruimte innemen (Vertical Farming). Het oogsten gebeurt geheel handmatig: de zwammen worden afgesneden en stuk voor stuk in kratten geplaatst. Het overgebleven substraat wordt hergebruikt als bodemverbeteraar voor nieuwe gewassen. Zo is het gehele proces duurzaam, lokaal en draagt het bij aan een circulaire economie. De teelt van Shiitake en Koningsoesterzwammen is overigens 100% biologisch. Bovendien zijn paddenstoelen goed voor je lijf: ze bevatten van nature een breed scala aan vitamine C, B (1,2,3,5,7) en K plus nog een aanzienlijke hoeveelheid mineralen. Het is dus ook verstandig ze het hele jaar door op je menu te zetten!

Over Oakfield

Oakfield Champignons B.V. is specialist op het gebied van paddenstoelen. Vanuit één locatie in Stramproy worden sinds 1955 paddenstoelen gekweekt, verpakt en vervoerd. De productie is transparant en duurzaam, het product wordt zo dicht mogelijk bij de consument afgezet. Naast een breed assortiment van gangbare en biopaddenstoelen heeft Oakfield zich de laatste jaren ontwikkeld tot de grootste exoten kweker van Nederland.

Bron: CKMP

Datum: 12 mei 2022