Patiënten met kanker fitter de behandeling in

september 27, 2021

Samen in Beweging!

Een fitte patiënt herstelt beter na een behandeling en kan zo sneller zijn of haar dagelijks leven weer oppakken. Vanuit deze overtuiging bieden het Revalidatiecentrum Tolbrug, de Vughtse sportclub Prins Hendrik en het Jeroen Bosch Ziekenhuis een beweegaanbod op maat aan. Vooralsnog alleen aan patiënten met kanker maar de wens is het beweegaanbod ook voor andere patiënten beschikbaar te stellen. In september gaan de eerste groepen patiënten werken aan het verbeteren en behouden van hun conditie. 

Het beweegaanbod richt zich met name op het verbeteren en het behouden van de conditie omdat beide van belang zijn in het voortraject naar een intensieve behandeling, zoals een chemokuur of operatie, en ook tijdens en na afloop van die intensieve behandeling. Het behandeltraject krijgt daarmee namelijk een grotere kans van slagen. Daarnaast wordt de kans op een duurzame leefstijlverandering vergroot. Trainen met lotgenoten in een sport- en beweegomgeving in plaats van in het ziekenhuis verlaagt bovendien de drempel naar blijvend sporten en bewegen.

Het beweegaanbod wordt samen met de medisch specialisten van Tolbrug en het Jeroen Bosch Ziekenhuis en de trainers en fysiotherapeuten van Prins Hendrik samengesteld. De patiënten worden onder supervisie van een fysiotherapeut door de trainers begeleidt. 

Resultaatmeting

Het is van belang te weten welke resultaten worden geboekt met het doorlopen van het beweegaanbod. Daarom worden de data gemeten. Het  kan hierbij om harde en zachte data gaan. Denk aan het meten van kracht en algemene conditie, maar ook aan de beleving van de deelnemers via interviews. Daarbij letten we op plezier, kwaliteit van leven en groepsdynamiek. De verkregen data worden geanonimiseerd gebruikt om het belang van bewegen bij ziekte verder te onderbouwen. 

Prins Hendrik

Een vereniging biedt continuïteit en een sociale omgeving, waardoor het drempelverlagend werkt om blijvend te sporten en te bewegen. Prins Hendrik beschikt over een accommodatie in optima forma, met bijna 2.000 leden, een goede organisatie, uitstekende faciliteiten (buiten- en binnenbaan, fitnessruimte etc.) en dat alles in een prachtige omgeving met veel natuur. Verder beschikt de sportvereniging over kundige trainers en fysiotherapeuten; dus zowel expertise op fysieke training van conditie (atletiektrainers), als op herstel van bewegen (paramedisch/fysio). 

Bovendien heeft Prins Hendrik al een gevarieerd beweegaanbod, dat gemakkelijk kan worden aangepast op de vraag. Zo heeft Prins Hendrik op dit moment al diverse groepen: wandelen, Nordic Walking en hardlopen, maar ook speciale groepen voor mensen met COPD, NAH (niet aangeboren hersenletsel), obesitas, een visuele beperking (via Running Blind) en para atletiek (voor onder meer cerebrale parese). 

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Jij verdient zorg die bij je past, dichtbij en op jouw manier geboden. Samen bepalen we wat je nodig hebt en van wie, zodat jij zo lang mogelijk het leven kan leiden dat jij wilt. Wij zetten daarvoor al onze expertise in en zoeken de samenwerking. Bijvoorbeeld met je familie en vrienden, je huisarts, de gemeente en de thuiszorg. Daar staan wij voor als Jeroen Bosch Ziekenhuis. 

Gewoon, omdat jij ertoe doet

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch) is een groot topklinisch ziekenhuis met ruim 630 bedden en ruim 4.000 medewerkers. De 260 medisch specialisten zijn binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis georganiseerd in de Bossche Specialisten Coöperatie (BSC). Het ziekenhuis verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio ’s-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Voor meer informatie www.jeroenboschziekenhuis.nl.

Datum: 27 september

Bron: Jeroen Bosch ziekenhuis.

Meer nieuws


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl