PET-CT biedt patiënten HMC nieuwste onderzoekstechniek dicht bij huis

december 6, 2021

Op HMC Antoniushove zijn deze week de eerste patiënten gescand met een nieuwe PET-CT. De PET-CT biedt de patiënt van HMC dichtbij extra waardevolle informatie over zijn diagnose en behandeling.

Patiënten van HMC moesten tot voor kort gebruikmaken van de PET-CT van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Het besluit om een eigen PET-CT te plaatsen, past bij de doelen van de strategische koers van HMC, met het bijzondere oncologische zorgaanbod op HMC Antoniushove en HMC als topklinisch opleidingsziekenhuis.

“Nadat we vorig jaar ons operatiecomplex hebben uitgebreid met een hightech hybride operatiekamer, en vorige week het Sara de Bronovo Moeder-en kindcentrum hebben geopend, is de oplevering van deze gloednieuwe PET-CT weer een prachtige mijlpaal voor HMC waar we trots op zijn,” zegt HMC-bestuurslid David Voetelink. “HMC bouwt aan de toekomst. Zo zijn we er voor de patiënt van vandaag, en voor de patiënt van morgen.”

PET-CT
Met een PET-CT krijgt een patiënt via een infuus een radioactieve stof toegediend waarna kan worden bekeken waar deze radioactieve stof zich bevindt, zoals in tumoren en andere snelgroeiende cellen. Op deze manier kan goed worden onderzocht of en waar de patiënt uitzaaiingen heeft. Met de aanvullende CT-scan op de PET ziet de arts waar in het lichaam de radioactieve stof zich exact bevindt. De vraag naar deze vorm van diagnostiek groeit.

Een team van gespecialiseerde laboranten dat de PET-CT gaat bedienen is de afgelopen maanden opgeleid en ingewerkt om de eerste patiënten deze week te scannen. ”Met dit type onderzoek bieden we de patiënt extra waardevolle informatie over zijn diagnose en behandeling,” vertelt Martijn Robbertsen, die als laborant onderdeel uitmaakt van het PET-CT team. “De PET-CT in HMC maakt gebruik van de allernieuwste technieken waarmee we zicht hebben op de kleinste afwijkingen. Daarbij is de stralingsbelasting voor de patiënt zo laag mogelijk,” vult nucleair geneeskundige Joris Tim aan. “Ik kijk ernaar uit om mijn patiënten in hun eigen ziekenhuis met een PET-CT te helpen.”

Verhuizing
De nieuwe PET-CT is op de begane grond van HMC Antoniushove geïnstalleerd, naast de bestaande radiologieafdeling, waardoor de meest benodigde radio -en nucleaire diagnostiek voor de patiënt op één plek efficiënt is ingericht. Om ruimte te maken voor het nieuwe apparaat en de aangrenzende ruimtes, zijn enkele afdelingen verhuisd.

Het grootschalige project is na de oplevering van het Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum van vorige week het grootste bouwproject van HMC dit jaar. “De realisatie van de PET-CT was een complex project omdat het zowel een bouwproject is als het opbouwen van een nieuw team dat met het bouwproject moet werken,” vertelt projectleider Sander Jacobi. Naast de bouw en het inwerken van een team van gespecialiseerde laboranten dat de PET-CT gaat bedienen, kwam er nog veel meer bij kijken om dit project mogelijk te maken. “Denk aan het aanvragen van een vergunning die nodig is om een PET-CT te mogen plaatsen, procedures en werkvoorschriften opstellen voor de patiënten en medewerkers voor het werken met straling, het inrichten van de ICT-infrastructuur, het aan- en afvoeren van materialen en schoonmaak,” vertelt Jacobi. “We zijn er bij HMC zeker trots op dat we dit samen hebben geregeld voor de patiënt.”

Datum: 6 december 2021

Bron: HaaglandenMC

Meer nieuws


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl