Skip to main content

Polikliniek familiaire tumoren biedt zorg en kennis over erfelijke kankers

juni 12, 2024

Het Catharina Kanker Instituut beschikt sinds kort over een polikliniek familiaire tumoren. Deze polikliniek richt zich op de diagnose, behandeling en begeleiding van patiënten met een verhoogd risico op borstkanker, baarmoederkanker, eierstokkanker en darmkanker door een (mogelijke) erfelijke afwijking. 

De oorzaak van kanker is in de meeste gevallen onbekend, bij ongeveer vijf tot tien procent van de mensen is een erfelijke aanleg de belangrijkste oorzaak. Dat wil zeggen dat er door een verandering in het DNA een sterk verhoogd risico bestaat op het ontwikkelen van kanker. Mensen met een erfelijke aanleg krijgen vaak het advies om intensieve controles of soms een preventieve operatie te ondergaan.

Daarvoor kunnen patiënten nu dus terecht op een nieuwe multidisciplinaire polikliniek in het Catharina Ziekenhuis. Zo willen chirurg Robert-Jan Schipper en gynaecologisch-oncoloog Jurgen Piek een einde maken aan de versnippering van zorg op dit gebied. “Patiënten die doorverwezen worden, komen nu soms drie of vier keer in een jaar in het ziekenhuis om verschillende artsen te zien. Dat kan anders”, zegt Schipper. “Bovendien verandert de kennis op dit gebied razendsnel. Richtlijnen lopen daardoor vaak achter en patiënten willen graag weten of ze een verhoogd risico hebben, en wat hun opties zijn. Zij hebben het liefst zo snel mogelijk duidelijkheid.”

Pasklaar antwoord per patiënt

Als een patiënt door de huisarts naar de polikliniek familiaire tumoren (PFT) wordt verwezen, is dat omdat er in een familie een kankersoort is aangetroffen die mogelijk wordt veroorzaakt door een genetische afwijking. Dit kan ook gevolgen hebben voor de rest van de familie. “Wij bespreken die patiënten in een team van artsen: een gynaecologisch-oncoloog, een chirurg, een psycholoog, een plastisch chirurg, een maag-darm-lever-arts en een klinisch geneticus. Zo kun je voor iedere patiënt met een pasklaar antwoord komen en adviseren welke onderzoeken of behandelingen nodig zijn”, zegt Piek.

Het doel van de PFT is om individuen te helpen hun risico op kanker beter te begrijpen en hen te begeleiden bij het nemen van beslissingen over gezondheid en eventuele behandelingsopties. “We komen best vaak patiënten tegen die een suboptimale behandeling hebben gekregen omdat niet alle informatie voorhanden was”, zegt Piek. “Door met een groot team van specialisten te werken, heb je die kennis wel in huis.”

Alles voor de patiënt op één plek

Piek: “En niet alleen voor patiënten, ook voor huisartsen willen we een duidelijke voordeur hebben waar ze vragen kunnen stellen. Uiteindelijk willen we naar een polikliniek toe waar mensen de intake van de klinische genetica krijgen, de uitslag en de behandeling, zodat alles voor de patiënt op één plek zit.”

Schipper: “Door deze polikliniek waarborgen we kwaliteit. We werken samen met het Radboud Universitair Medisch Centrum (UMC) in Nijmegen en het Maastricht UMC+. Een klinisch geneticus uit die ziekenhuizen sluit bij elk overleg aan. Zo zorgen we voor een kennishub. Voor patiënten is het prettiger want die kunnen ook bij ons terecht en hoeven niet naar Nijmegen of Maastricht en voor de huisarts is het praktischer om door te verwijzen omdat er nu echt één plek is waar ze terechtkunnen. Dat moet twijfel bij hen wegnemen.”

Bron: Catharina Ziekenhuis

Datum: 12 juni 2024

Meer nieuws