Skip to main content

Radboudumc start nieuwe therapie voor patiënten met chronische pijn

april 1, 2024

Neurostimulatie met chirurgische elektrode voor pijnbestrijding op maat

In Nederland kampt 1 op de 5 mensen met chronische pijn, met vaak aanzienlijke gevolgen voor  de kwaliteit van leven. Voor deze groep patiënten wordt gezocht naar een behandeling op maat. Onlangs introduceerde het Radboudumc een nieuwe doorontwikkeling van een bestaande therapie.

Het Expertisecentrum voor chronische pijn van het Radboudumc ziet jaarlijks ongeveer 1500 nieuwe patiënten die leven met chronische pijn. Artsen zijn continu op zoek naar nieuwe ontwikkelingen om hun patiënten zo goed mogelijk te kunnen behandelen.

Nieuwe ontwikkeling

Een innovatieve benadering van op maat gemaakte pijnbestrijding is het gebruik van zogenoemde closed-loop neurostimulatie. Bij deze methode worden kleine elektrische pulsen via een geïmplanteerde neurostimulator naar het ruggenmerg gestuurd. Deze pulsen verstoren de pijnsignalen van het ruggenmerg naar de hersenen, waardoor de pijn van de patiënt afneemt. Het closed-loop systeem kan de intensiteit van de pulsen van moment tot moment aanpassen, zodat deze stabiel aanvoelen, ongeacht de activiteit van de patiënt.

Onlangs heeft neurochirurg Erkan Kurt de eerste implantatie van deze nieuwe stimulator in het Radboudumc uitgevoerd. Het gebruik van een dergelijke neurostimulator in combinatie met een chirurgische geleidingsdraad, ook wel een chirurgische elektrode genoemd, is in Nederland niet eerder gedaan.

De closed-loop technologie is een grote stap voorwaarts op het gebied van ruggenmergstimulatie: vanuit wetenschappelijk oogpunt voor de behandelende pijnarts, maar vooral voor onze chronische pijnpatiënten. We hopen hier veel patiënten mee te kunnen helpen,” neurochirurg Erkan Kurt.

Patiënt: “De pijn in mijn benen en rug is nu al zoveel minder, dit voelt heel goed aan! Heel anders dan het effect dat ik eerder heb gevoeld toen ik een paar jaar geleden ook neurostimulatie heb gehad. Bovendien voel ik het kastje (stimulator) nauwelijks!

Samenwerking

Closed-loop neurostimulatie voor pijn wordt sinds kort geïmplementeerd. In samenwerking met Medtronic is deze nieuwe techniek nu dus met een chirurgische elektrode toegepast. Daarnaast is bij de ontwikkeling van de neurostimulator ook gelet op het gebruiksgemak en draagcomfort voor de patiënt. Met een dikte van slechts 6 mm is dit het dunste apparaat op de markt. Bovendien kunnen patiënten die met dit systeem zijn geïmplanteerd, nog steeds een volledige lichaamsscan ondergaan in de MRI (zowel op 1.5 als 3 Tesla).

Bron: www.radboudumc.nl

Datum: 1april 2024

Meer nieuws