Skip to main content

Rijnstate leidend in baanbrekend internationaal onderzoek naar behandeling aneurysma

februari 1, 2024

Wetenschappelijk onderzoek speelt een belangrijke rol in Rijnstate. Ons ziekenhuis speelt een prominente rol in een baanbrekend onderzoek naar de behandeling van abdominaal aorta aneurysma. In totaal doen 300 patiënten wereldwijd mee aan het onderzoek, verdeeld over 20 ziekenhuizen in Europa en 20 ziekenhuizen in Amerika. De eerste patiënt is onlangs geïncludeerd in de HERCULES Trial, in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Een abdominaal aorta aneurysma is een verwijding van de grote buikslagader. Jaarlijks ontwikkelen 1 op de 1000 mensen, tussen de 60 en 65 jaar, een aneurysma. Hoe groter de doorsnede van het bloedvat is, hoe zwakker de vaatwand wordt, waardoor deze meer kans geeft op een scheuring, met een ernstige, vaak dodelijke, bloeding als gevolg.

Risico’s

Zowel de aandoening als een operatie brengen risico’s met zich mee. Tegenwoordig worden veel aneurysmata minimaal invasief behandeld. Dat betekent dat een stentgraft via kleine sneetjes of prikgaatjes in de lies in de buikslagader worden ingebracht. Het gebied waar de stentgraft zich vastzet onder de nierslagader wordt de hals genoemd.

“Ongeveer een vierde van alle patiënten met een aneurysma heeft ook een wijde hals. Dit houdt in dat de bovenkant van het aneurysma wijder is dan normaal waardoor er een verhoogd risico is op complicaties op langere termijn na een operatie via de lies” weet professor Reijnen, leider van het onderzoek en verbonden aan Rijnstate. ,,Er bestaat een risico op verplaatsing van de stent en lekkage in het aneurysma waardoor het risico op een scheuring terug is. Vaak is dan een nieuwe operatie noodzakelijk.”

,,Door het vastzetten van de stentgraft aan de vaatwand in de hals met speciaal ontwikkelde implantaten, zogenaamde EndoAnchorsTM, proberen we complicaties, en de daaraan vastzittende re-operaties, te voorkomen Maar of dat werkelijk zo is moeten we onderzoeken. Dat gaan we de komende jaren doen,’’ aldus Reijnen.

Het onderzoek heeft de naam HERCULES Trial gekregen en wordt uitgevoerd door professor Reijnen en professor Donas. Rijnstate faciliteert het onderzoek.

Meer informatie over een aneurysma is te lezen op de website van de Hartstichting.

Datum: 1 februari 2024

Bron: www.rijnstate.nl

Meer nieuws