Rode Kruis start voorlichtingscampagne over corona voor anderstaligen

mei 26, 2021

Het Rode Kruis is gestart met een voorlichtingscampagne over corona voor mensen die niet of nauwelijks Nederlands spreken. Via speciaal ontworpen webpagina’s wordt betrouwbare informatie gedeeld over coronapreventie, testen en vaccins. “Iedereen in Nederland heeft recht op een vaccin. Maar niet iedereen krijgt dezelfde informatie. Op deze manier proberen we betrouwbare informatie toegankelijk te maken voor alle mensen”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis Nederland. Naast het geven van voorlichting, ondersteunt het Rode Kruis op veel vaccinatie- en testlocaties in het land.

Veel mensen in Nederland die moeite hebben met de Nederlandse taal zijn extra kwetsbaar in deze coronapandemie. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Informatievoorziening in andere talen is vaak schaars en moeilijk vindbaar. Ook heerst er bij deze groep mensen onduidelijkheid over en angst voor de vaccinatie. Ze weten vaak niet óf en hoe ze in aanmerking komen voor een vaccinatie, zo blijkt uit ervaringen van Rode Kruis-hulpverleners die de vragen op de WhatsApp-hulplijnen beantwoorden.

Kwetsbare mensen

De voorlichting van het Rode Kruis richt zich vooral op arbeidsmigranten, migranten zonder papieren en vluchtelingen. Dat gebeurt in eerste instantie in zes talen via speciale WhatsApp-hulplijnen. Deze lijnen zijn er in het Turks, Arabisch, Chinees, Pools, Portugees en Engels. Door verspreiding van de voorlichting in specifieke netwerken van gelijkgestemden, worden ook andere kwetsbare anderstaligen bereikt.

Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis: “Om het coronavirus onder controle te krijgen en te houden, is het van belang dat iedereen in de samenleving op de hoogte is van de meest essentiële, betrouwbare informatie rondom corona en vaccinaties. Zodat iedereen gelijke toegang en mogelijkheden heeft om zich te laten vaccineren en zich veilig te voelen.”

Toegankelijke informatie

Naast de juiste informatie over het coronavirus en de vaccinaties wil het Rode Kruis ook handvatten aanreiken hoe de maatregelen correct na te leven. Vragen kunnen worden beantwoord via de WhatsApp-hulplijnen. Onderzoek heeft laten zien dat we een grote groep mensen, waaronder de meest kwetsbaren, kunnen bereiken als wij zeer toegankelijke informatie verspreiden in deze talen.

Zes talen

Speciale animaties en informatie zijn beschikbaar via webpagina’s in de zes verschillende talen. Hier staan ook de diverse WhatsApp-nummers vermeld, waar de hulpvragers terecht kunnen voor één-op-één-contact met persoonlijke vragen. Alle vragen worden vertrouwelijk behandeld. De pagina’s zijn te vinden via de links hieronder:
• Engels
• Turks 
• Arabisch
• Portugees
• Chinees
• Pools

Bron: Rode Kruis

Datum: 26 mei 2021

Meer nieuws


Lancering nieuwe mobile learning tool

juni 18, 2021
Makkelijker en effectiever kennis delen met een nieuwe leerinnovatie: WisbitsLeren wordt leuker en toegankelijker: kleine brokjes kennis delen in uiteenlopende vormenGeen externe ontwikkelaar meer nodig: Wisbits geeft de autonomie terug aan de ondernemer  Op 17 juni 2021 is tijdens het virtuele Rotterdamse LSH010 innovatieontbijt de leerinnovatie Wisbits met een feestelijke aankondiging gelanceerd. Hoe vang je de schat aan kennis […]

One in 100 deaths is by suicide

juni 18, 2021
WHO guidance to help the world reach the target of reducing suicide rate by one-third by 2030 Suicide remains one of the leading causes of death worldwide, according to WHO’s latest estimates, published today in “Suicide worldwide in 2019”.  Every year, more people die as a result of suicide than HIV, malaria or breast cancer – […]

Oogvereniging richt steunpunt op voor nieuwkomers met een visuele beperking

juni 17, 2021
Utrecht, 17 juni 2021 – In een gammele boot de oversteek maken naar Europa, in een vreemd land een hondsmoeilijke taal leren: vluchten is voor iedereen een overlevingsslag, en al helemaal voor vluchtelingen met een visuele beperking. Op 20 juni, de Internationale Dag van de Vluchteling, lanceert de Oogvereniging een speciaal steunpunt.  “Voor nieuwkomers met […]

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl