Skip to main content

Rooi Pannen en Catharina Ziekenhuis werken samen voor mensen met maagverkleining

juni 8, 2022

Eindhoven, 08 juni 2022 – De Rooi Pannen en het Catharina Ziekenhuis werken sinds enige tijd samen om patiënten met een maagverkleining een goede start te geven na hun ingreep. Speciaal voor deze doelgroep heeft De Rooi Pannen de workshop ‘Lekker en gezond leren koken’ opgezet. Patiënten leren in drie bijeenkomsten om voedzame, gezonde maaltijden te maken.

“Alleen een operatie is niet de oplossing voor patiënten met morbide obesitas”, zegt chirurg Simon Nienhuijs van het Catharina Ziekenhuis. “Daar hangt een heel traject aan vast van vijf jaar. Vóór de operatie is er al veel aandacht voor voeding. Nu kunnen we deze workshop toevoegen aan ons pallet; erg waardevol voor onze patiënten.”

Aanleiding

Het Catharina Ziekenhuis is altijd op zoek om de zorg voor hun patiënten naar een hoger level te tillen. “Ik hoorde vaak van onze patiënten dat ze moeite hebben om goede, voedzame porties te maken”, legt obesitasverpleegkundige Marieke Aarts van het Catharina Ziekenhuis uit. “Na een operatie mag je sowieso niet meer alles eten, je smaak verandert, je beleving wordt anders. Om het toch aantrekkelijk te houden, maar wel gezond en met kleine porties, hebben we om ons heen gekeken wie van nature deze vraag kan oppakken. Dan kom je in Eindhoven logischerwijs al snel uit bij De Rooi Pannen. Een win-winsituatie dus.”

Inhoud kookworkshop

De kookworkshop bestaat uit drie avonden. Iedere avond start met een presentatie en demonstratie, maar natuurlijk gaan de cursisten ook zelf aan de slag met de ingrediënten in een van de keukens van De Rooi Pannen in Eindhoven. Op de drie avonden komen steeds verschillende onderdelen van lekker en gezond koken aan bod. Zo leren de cursisten te experimenteren met smaken en ingrediënten, waarbij ze rekening dienen te houden met hoeveelheden, voedingswaarden en voedingsstoffen,

zoals eiwitten, koolhydraten en vetten. Ook bereiden ze gezonde hapjes voor op een verjaardag of een feestje.

Eerste ervaringen

Coen Meijknecht, docent koken van De Rooi Pannen, kijkt met veel plezier terug op de eerste serie workshops. “Het zijn gezellige avonden. Aan de ene kant gaat het om het aanleren van technieken om op een gezonde manier verse producten te bereiden en meer gebruik te maken van kruiden en specerijen. Aan de andere kant is het ook een samenkomst met lotgenoten, waar veel ervaringen en recepten worden uitgewisseld.”

Bij iedere workshop kunnen maximaal twaalf cursisten aansluiten. Ook komend schooljaar wordt de workshop aangeboden.

Bron: Catharina Ziekenhuis

Datum: 8 juni 2022

Meer nieuws