Rotterdam krijgt steeds meer groen, 10 van de 20 hectare extra groen bereikt

december 18, 2020

Rotterdam krijgt steeds meer groen; de afgelopen twee jaar is hier hard aan gewerkt. Het doel is 20 hectare extra groen in de periode 2018-2022. Op dit moment staat de teller op 10,8 hectare, dit staat gelijk aan ruim 20 voetbalvelden. De komende periode gaat de vergroening door.

De hectares zijn te vinden op daken en in de openbare ruimte. Het grootste deel hiervan is klaar (9,2 hectare), de rest wordt in 2021 en 2022 aangelegd. Wethouder Bert Wijbenga: “Rotterdam laat zich van haar sterkste kant zien. Bewoners, bedrijven en organisaties doen met ons mee om Rotterdam groener te maken. Mijn doelstelling van 20 hectare groen erbij, moet met deze inzet zeker te halen zijn. Overigens wat mij betreft niet de eindstreep. Meer groen moeten we blijven doen!”

Openbare ruimte

In de openbare ruimte is 3,3 hectare extra groen aangelegd, en 1,66 hectare in voorbereiding voor uitvoering in 2021 en 2022. In totaal dus 4,96 hectare. Zo is de afgelopen jaren extra groen bijgekomen in de Brede Hillelaan, Veerlaan, Burgemeester Oudlaan, Parelvisserstraat, Bloklandstraat, Schelpweg en op het Vredenoordplein.

Van de plannen die in voorbereiding zijn, levert het nieuwe park bij de Coolhaven de meeste vierkante meters op. Ook aanzienlijk zijn de groene kades bij BlueCity, de Gooilandsingel en de Bandeloodijk en niet te vergeten de bomen en planten op de Coolsingel. Daarnaast komt er ‘kleinschaliger’ groen, zoals aan de Zestienhovensekade en Koninginneweg. Recent is het vernieuwde binnenterrein van Heliport (bij Stroveer in Noord) aangelegd. Deze is, op initiatief van de bewoners, omgevormd tot woonerf met 495 m2 groen. In bijna de gehele stad is of wordt extra groen aangelegd.

Groene daken

De aanleg van groene daken is populair. Dat komt waarschijnlijk omdat ze letterlijk de stad groener maken, maar ook een buffer vormen bij regenwaterafvoer en ervoor zorgen dat een dak langer meegaat. De gemeente stimuleert de aanleg van groene daken daarom met een subsidieregeling. Tussen voorjaar 2018 en voorjaar 2020 is er 5,9 hectare nieuw groen dak bijgekomen. Bijvoorbeeld op het dak van de Peperklip, de Hogeschool Rotterdam en station Alexander. Het gaat om een toename van 705 groene daken.

Berekening

De vierkante meters op groene daken worden gemeten via jaarlijkse luchtfoto’s in het voorjaar. De optelsom voor de openbare ruimte is gemaakt voor de periode voorjaar 2018 – najaar 2019. Het extra groen wordt handmatig bijgehouden per gemeentelijk plan voor onderhoud of herinrichting. Begin 2022 wordt de eindstand opgemaakt.

Bewoners en bedrijven actief

Zeer waardevol is het vele groen dat dichtbij huis en op werklocaties (bv. bedrijventerreinen) is aangelegd. De gemeente stimuleert bewoners en bedrijven om hun omgeving te vergroenen, onder andere met geld uit het actieplan ‘Rotterdam gaat voor groen’. Zo heeft de 1000-geveltuinenactie van Raymond Landegent gezorgd voor 950 nieuwe geveltuinen. Zes voedselbostuinen zijn aangelegd op voormalige schoolpleinen die nu in gebruik zijn bij SKAR. In de Spaanse Polder heeft SEW-Eurodrive zijn bedrijventerrein groener gemaakt. Zes scholen kregen in 2019 in totaal € 400.000 aan subsidie om hun plein groen en waterweerbaar te maken. De tuinactie van Opzoomer Mee maakte bewoners bijna 280 straten enthousiast om samen aan de slag te gaan in hun straat.

Voordelen van groen

Meer groen verbetert de stad op allerlei belangrijke vlakken: van gezondheid en geluk van bewoners tot de waarde van onroerend goed, klimaat en biodiversiteit. In het gemeentelijk actieplan ‘Rotterdam gaat voor groen’ staat hoe Rotterdam de 20 hectare extra groen (oftewel 40 voetbalvelden) voor elkaar wil krijgen.

Datum: 18 december
Bron: Gemeente Rotterdam

Meer nieuws


Lancering nieuwe mobile learning tool

juni 18, 2021
Makkelijker en effectiever kennis delen met een nieuwe leerinnovatie: WisbitsLeren wordt leuker en toegankelijker: kleine brokjes kennis delen in uiteenlopende vormenGeen externe ontwikkelaar meer nodig: Wisbits geeft de autonomie terug aan de ondernemer  Op 17 juni 2021 is tijdens het virtuele Rotterdamse LSH010 innovatieontbijt de leerinnovatie Wisbits met een feestelijke aankondiging gelanceerd. Hoe vang je de schat aan kennis […]

One in 100 deaths is by suicide

juni 18, 2021
WHO guidance to help the world reach the target of reducing suicide rate by one-third by 2030 Suicide remains one of the leading causes of death worldwide, according to WHO’s latest estimates, published today in “Suicide worldwide in 2019”.  Every year, more people die as a result of suicide than HIV, malaria or breast cancer – […]

Oogvereniging richt steunpunt op voor nieuwkomers met een visuele beperking

juni 17, 2021
Utrecht, 17 juni 2021 – In een gammele boot de oversteek maken naar Europa, in een vreemd land een hondsmoeilijke taal leren: vluchten is voor iedereen een overlevingsslag, en al helemaal voor vluchtelingen met een visuele beperking. Op 20 juni, de Internationale Dag van de Vluchteling, lanceert de Oogvereniging een speciaal steunpunt.  “Voor nieuwkomers met […]

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl