Skip to main content

Sevgi gaat na haar burn-out weer ‘chill’ door het leven

januari 9, 2024

“BioCheck is een van de beste dingen die me in mijn leven is overkomen”

Een van de vervelendste dingen die haar overkwam, een burn-out, werd gevolgd door een van de beste dingen die haar in haar leven overkwam: deelname aan een BioCheck-programma. Dit is het verhaal van de 30-jarige Sevgi Yilmaz. 

De uitdaging

Het leven van Sevgi Yilmaz stond begin 2021 op zijn kop, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. “In twee maanden tijd gebeurde er zóveel,” vertelt de Schiedamse, die in het dagelijks leven bij de gemeente Rotterdam werkt als Expert antiracisme en inclusie. “Er speelden allerlei familie-issues en zelf had ik net een huis gekocht, omdat ik voor het eerst op mezelf ging wonen. Daarnaast had ik net een nieuwe baan binnen de gemeente, waarbij het voor mij erg zoeken was naar mijn ‘eigen plek’. Bovendien zaten we midden in de coronapandemie, die voor de nodige stress zorgde. Voor het eerst in mijn leven kreeg ik last van paniekaanvallen.”

Ongeveer zes weken stopte Sevgi met werken. Daarna ging het wel weer. Dacht ze. “Ik heb onvoldoende tijd genomen om uit te zieken. Vond dat ik door moest gaan, dat het niet zo erg was. Die instelling heb ik van huis uit meegekregen. Grenzen bestaan niet. En van niks doen word je niet beter. Achteraf was ik nog altijd chronisch moe toen ik weer aan de slag ging. Ik ontwikkelde een copingstrategie, zodat ik met werkdruk kon omgaan. Tot ik niet meer om die werkdruk heen kon laveren.

Op een ochtend werd ik wakker en kon ik alleen maar huilen. Ik voelde me zó leeg. Een paar dagen later kon mijn zenuwstelsel het niet meer aan. Ik was toen op bezoek bij mijn moeder. Ik hoorde haar en anderen wel praten, maar het kwam niet binnen. Ik werd duizelig, elke prikkel was te veel. Toen wist ik: dit is foute boel.”

De oplossing

Sevgi meldde zich in april 2023 met een burn-out ziek bij haar werkgever. Die reageerde begripvol en ondersteunde haar vanaf het eerste moment bij haar herstel. Al snel ging Sevgi in therapie. “Ik heb met een psycholoog gepraat. Dat werkte, maar na een maand of drie had ik alles wel besproken. De professionals, collega’s en vrienden zeiden: neem lekker je rust. Maar ik wist niet wat dat betekende. Ik was zo gewend aan de hele tijd aan staan. Ik zou mensen achteraf ook niet aanraden om al zo snel in je hersteltraject dit soort therapieën te volgen. Dit is best vermoeiend.” 

Een bevriende collega bracht Sevgi op het spoor van BioCheck. “Mijn eerste reactie was: sporten? Dat ga ik niet doen! Ik ben namelijk helemaal niet sportief aangelegd. Aan de andere kant wilde ik juist alles aanpakken wat me beter kon maken. Ik ging me er toch maar in verdiepen. Nog geen week later zat ik bij BioCheck voor een intakegesprek.”

Lees meer op de website van BioCheck: https://www.biocheck.nl/knowledgebase/sevgi-gaat-na-haar-burn-out-weer-chill-door-het-leven/

Datum: 9 januari 2024

Foto copyright BioCheck: Sevgi Yilmaz