Slechtziende allround mediamaker Annemiek van Munster schrijft boek over geleidehond

februari 16, 2021

Annemiek van Munster is een 44-jarige slechtziende allround mediamaker – ze is schrijfster, blogger, vlogger én radiomaker. Ze is slechtziend geboren, maar dit weerhoudt haar niet van het najagen van haar dromen. Dit jaar brengt zij haar derde boek uit:Geleidehond Yoko. De verhalen in het boek zijn grappig, maar hebben wel degelijk ook een serieus doel: er wordt op luchtige wijze ‘voorlichting’ gegeven over het leven van een slechtziende vrouw en haar geleidehond. Hiernaast schrijft zij in haar boek over de OrCam MyEye, een compacte mini camera die haar leven als slechtziende makkelijker maakt.

Passie voor media

Annemiek is aan haar rechteroog geheel blind, hier kan zij alleen licht en donker onderscheiden. Aan haar linkeroog heeft zij 16% zicht en een beperkt gezichtsveld. Haar slechtziendheid weerhoudt haar niet van haar passie voor media.

“Ik moet leven met mijn visuele beperking en ik ben er gewoon voor gegaan.” – Annemiek, slechtziende allround mediamaker.

Annemiek heeft Communicatiewetenschap gestudeerd aan de universiteit in Amsterdam. Nu schrijft zij boeken en blogs, maakt zij radio en heeft zij een eigen vlogkanaal waar zij vlogs op plaatst. Dit is erg uitdagend voor haar als slechtziende, Annemiek werkt namelijk met vergroting en spraakondersteuning, hierdoor is het lastig om haar eigen spellingsfouten te herkennen.

De onbegrepen handicap slechtziendheid

Dit jaar brengt Annemiek haar derde boek uit:Geleidehond Yoko. Het verhaal is vanuit het standpunt van haar geleidehond Yoko geschreven. Over wat zij samen allemaal beleven, hoe Yoko Annemiek veilig over straat brengt en wat een geleidehond allemaal met zich meebrengt. Ook beschrijft Annemiek hoe het is om als slechtziende door het leven te gaan en wat daar allemaal bij komt kijken. Het boek laat zien hoe positief zij in het leven staan en hoe Yoko en Annemiek geen enkele uitdaging uit de weg gaan.


De verhalen in het boek zijn grappig, maar hebben wel degelijk een serieus doel: er wordt op luchtige wijze voorlichting gegeven over het leven van een slechtziende vrouw en haar geleidehond. “Ons leven gaat namelijk niet over rozen”, vertelt Annemiek. Met deze uitgave wil Annemiek meer begrip en inzicht geven in de relatief onbekende en daardoor vaak onbegrepen handicap slechtziendheid.

Geleidehond

Yoko is een vrolijke 4-jarige herdershond, ze is leergierig, nieuwsgierig en onbevangen. Voor een herdershond als geleidehond moet je wel bewust kiezen, ze zijn wat pittiger en je moet meer je best doen om een herdershond voor je te laten werken. Maar wat Annemiek zo leuk vindt aan een herdershond is dat ze heel baasgericht zijn en goed op je letten. Yoko helpt Annemiek vooral op straat om haar veilig om obstakels heen te begeleiden.

“Mijn geleidehond helpt mij zowel lichamelijk als psychisch erg goed, hier heb ik veel steun aan.” – Annemiek, slechtziende allround mediamaker.

Als slechtziende sta ik de hele dag ‘aan’

Een geleidehond helpt Annemiek enorm in haar mobiliteit. Helaas kan een geleidehond niet overal bij ondersteunen.

“Als je als slechtziende nog een beetje zicht hebt, wil je dit altijd proberen te gebruiken. Het kost mij veel energie en kracht om iets visueels te bekijken. Als slechtziende sta ik de hele dag ‘aan’. Ik worstel veel met de vermoeidheid die hierbij komt kijken, dat maakt het heel lastig.” – Annemiek, slechtziende allround mediamaker.

Om haar hierbij te helpen, heeft Annemiek een extra hulpmiddel bemachtigd: de OrCam MyEye. Dit is een draadloze, lichtgewichte mini camera die je met een magneetje op je brilmontuur klikt. Dit hulpmiddel leest met behulp van kunstmatige intelligentie technologie gedrukte en digitale tekst voor.

Flexibeler en mobieler

Doordat alle teksten nu voorgelezen kunnen worden, bespaart dit Annemiek veel energie waardoor zij minder vermoeid raakt. De mini camera werkt heel fijn, snel en secuur. “Hij is heel compact, je kan hem overal mee naartoe nemen, dat is ideaal. Nu ben ik nog flexibeler en mobieler als slechtziende”, vindt Annemiek. Ze kan nu zelfstandig tijdschriften, boeken en haar post lezen. Nu hoeft zij minder vaak hulp te vragen aan anderen om iets voor lezen en kan zij zelfstandiger door het leven gaan.

Maar ook onderweg is dit hulpmiddel onmisbaar voor haar, bijvoorbeeld bij het lezen van bordjes op straat of menukaarten in restaurants. Annemiek schrijft in haar nieuwe boek ook over de OrCam MyEye: “Hier laat ik zien hoe belangrijk en waardevol dit kan zijn voor een slechtziende. Het maakt mijn leven als slechtziende stukken makkelijker!”

Het boek Geleidehond Yoko wordt rond 1 juni 2021 uitgegeven als full colour boek, e-book en audioboek. Klik hier voor meer informatie over het boek en om het project te steunen met een donatie. Meer informatie over de OrCam MyEye? Klik hier

Datum: 16 februari 2021Meer nieuws


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl