Slechtziende Yves (11) uit Hellevoetsluis kan lezen dankzij stervoetballer Lionel Messi

januari 11, 2021

De 11-jarige Yves uit Hellevoetsluis heeft voor zijn geboorte een herseninfarct gekregen. Hierdoor is hij slechtziend en aan één kant verlamd geboren. Zijn vermogen om te lezen is ernstig beperkt, maar door een apparaatje van OrCam, een bedrijf waar niemand minder dan stervoetballer Lionel Messi ambassadeur van is, kan hij nu helemaal zelfstandig zijn schoolboeken doorlezen en huiswerk maken.

Yves is slechtziend, wat invloed heeft op zijn schoolprestaties. “Voor Yves is het heel lastig om woorden te lezen. Het verschilt ook per dag hoeveel energie hij heeft. Maar ook de energie die er in gaat zitten om de schoolopdracht te lezen. Hierna is hij uitgeput, waardoor hij de schoolopdracht niet meer kan maken”, legt Karin Westdijk, de moeder van Yves, uit. 

Hoe werkt het?

Maar, dat is nu wel anders. Het apparaatje dat hij heeft gekregen van de stervoetballer, de OrCam MyEye, helpt hem gigantisch. “Het is een klein apparaatje dat op zijn bril vastgezet kan worden. Het leest eigenlijk teksten. Het maakt een foto en leest de teksten voor. Dit bespaart hem heel veel energie waardoor hij zijn schoolopdrachten wel kan maken”, vervolgt Karin. “Het is ontzettend bijzonder.”

De OrCam MyEye is een multifunctioneel apparaat dat ook gezichten en objecten herkent. “Dat is handig bij bijvoorbeeld boodschappen doen. Hij kan soms niet zien wat het product precies is. En met dit ding wel. Het maakt het leven gewoon een stuk makkelijker”. 

Lionel Messi en zijn Dream Team

Lionel Messi pleit voor technologische toegankelijkheid en daarmee zelfstandigheid voor mensen met een visuele beperking. Dat hij de ambassadeur is van het technologische bedrijf, is dan ook niet raar. “Hij heeft contact gezocht met ons. Wij zijn wereldwijd actief om het leven van mensen met een visuele beperking aangenamer te maken. En mensen zelfstandiger te maken”, zegt Michel Vloet van OrCam. 

De voetballer heeft zelfs een speciaal Dream Team, waar ook Yves als één van de eerste Nederlanders bij hoort. “Het Dream Team is een team van buitengewone mensen met een visuele beperking.” Via Koninklijke Visio zijn het bedrijf en Messi bij Yves terecht gekomen.

Grootste passie

Yves heeft keihard getraind om zijn grootste passie werkelijkheid te kunnen maken: voetballen. Sinds kort speelt hij in een voetbalteam met 12 andere kinderen met een beperking in Hellevoetsluis.

Vloet: “Yves is een hele bijzondere jongen die ondanks zijn beperking graag wil voetballen, overal aan wil deelnemen en met een hele positieve kijk in het leven staat. Hij past uitstekend in het team.”

Messi wil het apparaatje normaal gesproken zelf afleveren bij de mensen die hij er een geeft. Maar door corona kon de voetballer niet naar Nederland reizen. Daarom heeft Maaike Bennink, de bekende slechtziende slalom skiester, het cadeau aan Yves uitgereikt.

“Zij zijn samen onderdeel van het Dream Team. En dit was voor Yves heel bijzonder. En wie weet dat wij Messi nog een keer mogen ontmoeten”, vertelt Karin vrolijk. 

Bekijk de reportage van Yves hier:

Bron: RTV Rijnmond
Datum: 11 januari 2021

Meer nieuws


Lancering nieuwe mobile learning tool

juni 18, 2021
Makkelijker en effectiever kennis delen met een nieuwe leerinnovatie: WisbitsLeren wordt leuker en toegankelijker: kleine brokjes kennis delen in uiteenlopende vormenGeen externe ontwikkelaar meer nodig: Wisbits geeft de autonomie terug aan de ondernemer  Op 17 juni 2021 is tijdens het virtuele Rotterdamse LSH010 innovatieontbijt de leerinnovatie Wisbits met een feestelijke aankondiging gelanceerd. Hoe vang je de schat aan kennis […]

One in 100 deaths is by suicide

juni 18, 2021
WHO guidance to help the world reach the target of reducing suicide rate by one-third by 2030 Suicide remains one of the leading causes of death worldwide, according to WHO’s latest estimates, published today in “Suicide worldwide in 2019”.  Every year, more people die as a result of suicide than HIV, malaria or breast cancer – […]

Oogvereniging richt steunpunt op voor nieuwkomers met een visuele beperking

juni 17, 2021
Utrecht, 17 juni 2021 – In een gammele boot de oversteek maken naar Europa, in een vreemd land een hondsmoeilijke taal leren: vluchten is voor iedereen een overlevingsslag, en al helemaal voor vluchtelingen met een visuele beperking. Op 20 juni, de Internationale Dag van de Vluchteling, lanceert de Oogvereniging een speciaal steunpunt.  “Voor nieuwkomers met […]

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl