Uitkomsten pilot: OrCam MyEye helpt slechtzienden bij het zelfstandig uitvoeren van werkzaamheden

januari 22, 2021
  • Door het gebruik van de OrCam MyEye kunnen sommige visueel beperkten aan het werk in een reguliere baan.
  • Meer banen geschikt voor mensen met een visuele beperking bij gebruik van de OrCam MyEye.
  • Het gebruik van de OrCam MyEye heeft een doorslaggevende rol gehad in het opwaarderen van het dienstverband van Monique tot een vaste aanstelling en de afwezigheid van de OrCam MyEye had geresulteerd in een einde van het dienstverband.

De Coalitie voor Technologie en Inclusie (CTI) stimuleert de ontwikkeling en toepassing van technologie voor een inclusieve arbeidsmarkt. Zij zijn verschillende pilots gestart om inclusieve technologie op de werkvloer voor blinden en slechtzienden te implementeren. In een van de pilots werken Lexima-Reinecker, Koninklijke Visio en UWV samen om de OrCam MyEye op de werkvloer toe te passen. De OrCam MyEye is een mini camera die op een brilmontuur gevestigd kan worden en vervolgens teksten kan voorlezen en producten, gezichten en kleuren kan herkennen.

Op basis van de pilot hebben Regioplan en het Athena Instituut van de Vrije Universiteit een Business Case opgesteld gebaseerd op de situatie van de 20-jarige Monique die als woonhulp voor blinden en slechtzienden bij een begeleidend wonen-instelling van Visio werkt. Monique is zeer slechtziend (5% zicht), maar rondde toch de opleiding tot woonhulp af. Na haar stage bij de wooninstelling, heeft ze een vast contract gekregen; iets wat helaas niet aan veel blinden en slechtzienden wordt aangeboden. 

Als woonhulp ruimt Monique kleding van cliënten op, verschoont ze bedden, verzorgt ze het ontbijt en de lunch en begeleidt ze cliënten naar hun dagbesteding. De OrCam MyEye helpt haar bijvoorbeeld bij het sorteren en opruimen van kleding: “De OrCam MyEye kan de namen op de kledinglabels voorlezen, zodat ik weet welke kleding van welke cliënt is.” Dankzij dit slimme hulpmiddel is Monique niet afhankelijk van haar collega’s: “Ik hoef niet steeds aan een collega te vragen wat er op het label staat. Met de OrCam MyEye kan ik het zelf voor laten lezen.”

Door het gebruik van de OrCam MyEye kunnen sommige visueel beperkten aan het werk in een reguliere baan – bijvoorbeeld in het geval van Monique. Dit is belangrijk omdat slechts een derde van alle Nederlanders met een visuele beperking op dit moment werk heeft. Van de niet-werkenden kunnen naar schatting nog 80.000 tot 100.000 slechtzienden aan het werk. Een hulpmiddel als de OrCam MyEye betekent ook dat er meer banen geschikt zijn voor mensen met een visuele beperking. Dit draagt bij aan de sociale inclusie en een diverse werkvloer. 

De belangrijkste aanname binnen de Business Case is dat het gebruik van de OrCam MyEye een doorslaggevende rol heeft gehad in het opwaarderen van het dienstverband van Monique tot een vaste aanstelling en dat de afwezigheid van de OrCam MyEye had geresulteerd in een einde van het dienstverband.

De leveranciers (Lexima, Optelec en Babbage) geven aan dat er 100-200 klanten per jaar kunnen zijn met potentie voor het gebruik. Uitgaande van een soortgelijke situatie als die van Monique, betekent dit een extra voorkomen uitkeringslast van tussen de 217.500 euro en 435.000 euro per jaar die neerslaat bij UWV (Regioplan, 2020).

In onderstaande link is de Business Case van Regioplan te vinden waarin de voordelen van het gebruik van een OrCam MyEye in een werkomgeving worden behandeld.

Bekijk hier de Business Case

Datum: 22 januari 2021

Meer nieuws


Lancering nieuwe mobile learning tool

juni 18, 2021
Makkelijker en effectiever kennis delen met een nieuwe leerinnovatie: WisbitsLeren wordt leuker en toegankelijker: kleine brokjes kennis delen in uiteenlopende vormenGeen externe ontwikkelaar meer nodig: Wisbits geeft de autonomie terug aan de ondernemer  Op 17 juni 2021 is tijdens het virtuele Rotterdamse LSH010 innovatieontbijt de leerinnovatie Wisbits met een feestelijke aankondiging gelanceerd. Hoe vang je de schat aan kennis […]

One in 100 deaths is by suicide

juni 18, 2021
WHO guidance to help the world reach the target of reducing suicide rate by one-third by 2030 Suicide remains one of the leading causes of death worldwide, according to WHO’s latest estimates, published today in “Suicide worldwide in 2019”.  Every year, more people die as a result of suicide than HIV, malaria or breast cancer – […]

Oogvereniging richt steunpunt op voor nieuwkomers met een visuele beperking

juni 17, 2021
Utrecht, 17 juni 2021 – In een gammele boot de oversteek maken naar Europa, in een vreemd land een hondsmoeilijke taal leren: vluchten is voor iedereen een overlevingsslag, en al helemaal voor vluchtelingen met een visuele beperking. Op 20 juni, de Internationale Dag van de Vluchteling, lanceert de Oogvereniging een speciaal steunpunt.  “Voor nieuwkomers met […]

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl