Skip to main content

Vaccin tegen RS-virus veilig en effectief voor zwangeren en ouderen

april 8, 2023

De positieve resultaten uit het onderzoek naar een vaccin tegen het RS-virus zijn definitief bevestigd. Het wordt mogelijk om baby’s, zwangere vrouwen en ouderen te vaccineren, om een ernstige infectie met het RS-virus te voorkomen. Het Spaarne Gasthuis leverde een belangrijke bijdrage aan dit onderzoek.

Positieve resultaten uit het onderzoek definitief bevestigd

“Het vaccin heeft met name een positief effect op baby’s gedurende de eerste 3 maanden”, zegt Marlies van Houten, kinderarts en een van de hoofdonderzoekers naar het vaccin in het Spaarne Gasthuis. Door het vaccin worden de antistoffen die de moeder produceert, via de placenta naar de baby overgedragen. Dit betekent dat baby’s in hun meest kwetsbare periode dankzij het vaccin beter beschermd zijn tegen het RS-virus. 

Het onderzoek, onder leiding van prof. dr. Louis Bont, kinderarts-infectioloog in het UMC Utrecht, werd uitgevoerd bij 7.400 moeders en hun pasgeboren kinderen. Onderzoekers van het Spaarne Gasthuis hebben samen met de Jeugdgezondheidszorg Kennemerland en verloskundige praktijken in de regio hierin een grote rol gespeeld. De zwangere vrouwen werden tijdens de 22 weken prik bij de JGZ en op de polikliniek geïnformeerd over dit onderzoek. 

Bij ouderen met een zwakke gezondheid veroorzaakt het virus griepachtige klachten en is het RS-virus een vaak voorkomende oorzaak van luchtweginfecties. Dat is te voorkomen door hen te vaccineren met hetzelfde vaccin. 

Dit vaccin voor zwangere vrouwen en ouderen wordt waarschijnlijk komend jaar geregistreerd door de EU.

RS-virus: de cijfers

Jaarlijks belanden er in Nederland 150 tot 200 baby’s door dit virus op de intensive care. Onder gezonde zuigelingen wordt één op 56 opgenomen in het ziekenhuis. Wereldwijd is het RS-virus de tweede doodsoorzaak bij zuigelingen, na malaria.

Bron: Spaarne Gasthuis

Datum: 8 april 2023

Meer nieuws