Verdraaide darm? Minder operaties door verbeterde scantechniek

Eindhoven, 26 november 2020 – Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is erin geslaagd om obesitaspatiënten die als gevolg van een bypass-operatie onverklaarbare buikpijn krijgen, sneller en beter te diagnosticeren. Na een maagverkleining komt ongeveer 13 procent van de geopereerde patiënten op de eerste hulp of op de polikliniek met klachten die lijken op een verdraaiing van een darm. Tot voor kort ondergingen die patiënten vaak een kijkoperatie om het probleem op te sporen en te verhelpen. Maar het aantal daadwerkelijke verdraaiingen ligt rond de 2,5 procent. Waardoor veel patiënten dus onnodig werden geopereerd.

In het Catharina Ziekenhuis is de laatste jaren intensief onderzoek gedaan naar de inzet van een CT-scan om te achterhalen of er sprake is van een verdraaiing van de darm. “We willen mensen snel duidelijkheid kunnen geven en het aantal patiënten dat onnodig wordt geopereerd zo klein mogelijk maken,” zegt obesitaschirurg Simon Nienhuis. Na verloop van tijd bleek dat met behulp van de CT-scan in ruim 86 procent van de gevallen de juiste diagnose kon worden gesteld.

Datum: 26 November
Bron: Catharina Ziekenhuis

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Hofplein 20 (Spaces)
3032 AC Rotterdam

Fuse


T 010 226 48 20
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl