Skip to main content

VieCuri-campagne over zonbescherming genomineerd voor Galjaardprijs

september 20, 2023

‘Nu inzetten op de jeugd, voorkomt schade op latere leeftijd’

Ziekenhuis VieCuri wil huidkanker uit de wereld helpen. Hiervoor ging het ziekenhuis aan de slag met het bewustmaken van kinderen van het belang van zonbescherming. In juni startte VieCuri met het verstrekken van gratis zonnebrandcrème en een lespakket aan alle basisscholen in Noord-Limburg. De campagne kreeg nationale én internationale media-aandacht. Ook was er van diverse organisaties interesse om de aanpak over te nemen. Het succes leidt nu tot een top-10 nominatie voor de landelijke Galjaardprijs voor beste communicatiecampagne van het jaar.

Dermatoloog Karen van Poppelen is het boegbeeld van de campagne. Zij reikte afgelopen zomer het eerste pakketje zonnebrandcrème uit op een basisschool. De boodschap was positief en persoonlijk. “Geniet van de zon, maar bescherm jezelf goed”, leerde Van Poppelen de scholieren. “We hadden een heel duidelijke doelgroep voor ogen: basisschoolleerlingen. Bij hen is het meeste effect te behalen. Ik wil niet wachten totdat zij patiënten in mijn spreekkamer zijn. We kunnen huidkanker veel eerder aanpakken. Door nu in te zetten op de jeugd, kunnen we veel schade op latere leeftijd voorkomen.” Van Poppelen kwam met het idee om uit de coronaperiode overgebleven desinfectiepalen om te bouwen tot zonnebranddispensers. Zo werd het smeren toegankelijker gemaakt. Samen met de gemeenten in Noord-Limburg en zorgverzekeraar VGZ kreeg het project vleugels.

Gedragsverandering bereiken

Liset Spreuwenberg, senior communicatieadviseur van VieCuri: “We wilden een gedragsverandering bereiken. Dat is ontzettend moeilijk en bereik je niet met communicatie alleen. Je moet méér doen dan een flyer meegeven en een bericht op social media plaatsen. Door de zonnebrandpalen neer te zetten, maakten we het nieuwe gedrag makkelijker. We adviseerden de scholen om de dispensers op te hangen waar de kinderen naar buiten lopen. Met het lespakket van KWF leerden we de kinderen waarom zonbescherming belangrijk is en hoe je dat toepast.” De campagne zorgde voor veel media-aandacht. Kinderen herkenden zich in de reportage in het Jeugdjournaal. Ook internationale media als de BBC, El Pais en Bild stonden bij het ziekenhuis op de stoep.

Campagne heeft effect

De ‘smeerpalen’ zie je op steeds meer plekken terug. “Dat komt vast niet alléén door onze campagne, maar het valt wel op dat je bij festivals, ijssalons, op het strand en bij andere ziekenhuizen ook ineens die palen ziet”, aldus Spreuwenberg. “Wat we zeker weten: uit onderzoek blijkt dat onze campagnedoelgroep zich nu beter dan voorheen beschermt. De scholen geven aan dat kinderen zich vaker insmeren, vaker de schaduw opzoeken en vaker beschermende kleding dragen. 47% beoordeelt de campagne met een 8 en 19% met een 9! En het mooie nieuws voor de toekomst: 95% van de scholen wil volgend jaar opnieuw aandacht besteden aan het onderwerp.”

Landelijke communicatieprijs

De Galjaardprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan het beste communicatieproject in het publieke domein. Voor de landelijke prijs gelden drie criteria: inspirerend voor vakgenoten, innovatief qua aanpak, impact en resultaat. De uitreiking is op 2 november.

Bron: VieCuri

Datum: 20 september 2023

Meer nieuws