Skip to main content

Twee nieuwe ISO normen voor bepaling suikers in melk en zuivelproducten.

maart 24, 2021

Er zijn twee nieuwe ISO normen beschikbaar waarmee het gehalte van een aantal specifieke suikers in zuivelproducten kan worden bepaald. Met NEN-EN-ISO 22184 kunnen de zes belangrijkste suikers worden gemeten die van nature in zuivel voorkomen of er aan worden toegevoegd. NEN-EN-ISO 22579 is ontwikkeld voor de bepaling van fructanen in zuigelingenvoeding.

NEN-EN-ISO 22184 en NEN-EN-ISO 22579 zijn methoden die gevalideerd zijn via een interlaboratoriumonderzoek voor diverse producten. Beide nieuwe normen maken gebruik van hoge prestatie anion uitwisselingschromatografie als scheidingstechniek in combinatie met gepulste amperometrische detectie (HPAEC-PAD), een techniek die geschikt is voor de analyse koolhydraten als suikers.

Meten van suikers in zuivelproducten

NEN-EN-ISO 22184 is ontwikkeld voor het meten van galactose, glucose, fructose, sucrose, lactose en maltose. Dit zijn de zes belangrijkste suikers in zuivelproducten. Deze suikers kunnen van nature voorkomen of aan het product zijn toegevoegd. Met de nieuwe norm is het mogelijk om betrouwbaar bepaalde suikergehaltes in het etiket op te nemen van onder andere melk, melkpoeder, kaas, weipoeder, zuigelingenvoeding en yoghurt.

De methode in NEN-EN-ISO 22184 is niet geschikt voor producten die soja bevatten of voor het bepalen van lactose in producten met lage gehalten. Dit zijn producten met een lactosegehalte van minder dan 1 milligram per gram.

Speciaal voor zuigelingenvoeding

NEN-EN-ISO 22579 is speciaal ontwikkeld voor het bepalen van fructanen in zuigelingenvoeding. Fructanen zijn suikers die aan zuigelingenvoeding worden toegevoegd vanwege hun pre-biotisch effect. Vóór publicatie van deze norm was er geen ISO methode om fructanen op een betrouwbare manier te analyseren en te controleren of de etikettering van producten voldeed aan wet- en regelgeving (Codex Alimentarius).

Meer informatie

Voor informatie: neem contact op met NEN Klantenservice, telefoon 015 2 690 391 of e-mail klantenservice@nen.nl.

Voor informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consument, telefoon 015 2 690 125 of e-mail afc@nen.nl.

Bron: NEN

Datum: 24 maart 2021

Meer nieuws