Skip to main content

Voedingsindustrie lobbyt tegen verplichte Nutri-Score

september 29, 2021

Foodwatch voert actie in Brussel tegen lobbygroep FoodDrinkEurope

Voedselwaakhond foodwatch heeft de lobbyclub van de voedingsindustrie FoodDrinkEurope opgeroepen om te stoppen met de strijd tegen een verplicht voedselkeuzelogo op voedselverpakkingen. De voedingsindustrie lobbyt al meer dan 15 jaar tegen een helder en verplicht logo. Foodwatch roept op tot verplichte invoering van de Nutri-Score, zowel in Nederland als op Europees niveau. De Nutri-Score maakt in één oogopslag vergelijking tussen producten mogelijk en ontmaskert ongezonde producten: met een score van een groene A tot rode E. Om haar boodschap kracht bij te zetten heeft foodwatch een protestactie gevoerd voor het gebouw van FoodDrinkEurope in Brussel – in de kleuren van voedselkeuzelogo ‘Nutri-Score’. 

Campaigner Elif Stepman van foodwatch: “De voedingsindustrie lobbyt al veel te lang tegen maatregelen die de gezonde keuze gemakkelijker maken – zoals een voedselkeuzelogo op alle verpakkingen in de supermarkt. FoodDrinkEurope beweert in haar mission statement dat ze wil bijdragen aan de gezondheid van de consument. Achter de schermen lobbyt ze hier echter tegen. Het is tijd voor deze lobbyclub om kleur te bekennen.” Foodwatch roept de Europese Commissie op te luisteren naar wetenschappers en artsen en de Nutri-Score in heel Europa verplicht te stellen. 

Lobby FoodDrinkEurope

FoodDrinkEurope lobbyt al jaren tegen een verplicht voedselkeuzelogo. Zo heeft FoodDrinkEurope zich, in een recente reactie op een raadpleging door de Europese Commissie, hard gemaakt voor zuiver vrijwillige voedselkeuzelogo’s. De organisatie vroeg ook om ‘op porties gebaseerde benaderingen’ te gebruiken (in plaats van naar het hele product te kijken). De organisatie was ook voorstander van logo’s zonder kleurcodes zoals de Australische ‘Health Star Rating’ – die bewezen minder effectief zijn.

Leden van de lobbygroep FoodDrinkEurope zijn onder meer de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en de Nederlandse multinationals Unilever en Nestlé. Andere leden zijn Coca-Cola, Mars, Mondelez en PepsiCo. Deze bedrijven introduceerden als onderdeel van hun lobby eerder een eigen misleidend voedselkeuzelogo, waarbij zelfs Nutella gezond lijkt. Coca-Cola introduceerde zelfs, achter de rug van het Ministerie van Volksgezondheid om, haar eigen logo in de Nederlandse supermarkten – wat tot harde kritiek van staatssecretaris Paul Blokhuis leidde. Nesté draaide na publieke druk uiteindelijk van positie en heeft zich net als Danone uitgesproken voor de Nutri-Score. Nu weigeren deze multinationals zich in te zetten voor het verplicht gebruik ervan.

Nutri-Score: geen verplichting? Dan cherry picking

Nederland heeft in 2019 de Nutri-Score uitgeroepen tot nationaal logo en heeft dit vorige maand ook officieel ingediend bij de Europese Commissie, met de boodschap: “met Nutri-Score kunnen consumenten het best naar de gezondere keuze worden geleid”. Het blijft echter wachten tot 2022 op de implementatie ervan, blijkt uit de nieuwe staatsbegroting. Ook blijft het een vrijwillig logo: Nederland kan de Nutri-Score niet verplicht opleggen aan alle producenten zonder harmonisatie op Europees niveau. Zonder verplichting ontstaat cherry picking: voor gezonde producten is het gratis reclame en ongezonde bedrijven doen gewoon niet mee.

Wetenschappers, artsen en consumentenorganisaties pleiten allemaal al lange tijd voor een verplichte Nutri-Score op Europees niveau. Volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek van de WHO moet de Europese Commissie dit dringend implementeren: de Nutri-Score helpt consumenten om de gezonde keuze te maken en het risico op voedingsgerelateerde ziekten, waaronder kanker, te verlagen. Op Europees niveau lijkt verplichting steeds meer goedkeuring te krijgen. Tijdens een recente stemming, over de Europese ‘Farm-to-Fork’-strategie, hebben meerdere commissies van het Europees Parlement (AGRI en ENVI) zich duidelijk uitgesproken voor een geharmoniseerd en verplicht voedselkeuzelogo op de voorkant van de verpakking.

Datum: 29 september 2021

Bron: FoodWatch

Meer nieuws