Skip to main content

Waarom trager ademen het beste goede voornemen van 2022 is

januari 7, 2022

Je kunt je voornemen in het nieuwe jaar dagelijks naar de sportschool te gaan, alle chips en alcohol uit huis te verbannen en het stof van je meditatiekussen te vegen. En ja, dat is allemaal heilzaam. Toch heeft dit alleen zin als je ook aandacht besteedt aan je ademhaling. Waarom is dat zo?

De adem heeft niet altijd het respect gekregen dat ze verdient. Goed, we hebben altijd geweten dat ademen ons in leven houdt. We ademen automatisch, wel 20.000 keer per dag gemiddeld, en over het algemeen is het niet iets waar we stil bij hoeven staan. Toch is het verstandig dit wel regelmatig te doen.

Onze mentale gezondheid staat onder druk


We leven in een wereld vol uitdagingen, zoveel is bekend. Steeds meer mensen kampen met spanningsgerelateerde klachten zoals chronische stress, insomnia, paniekaanvallen of burn-out. Covid-19 deed er nog een schepje bovenop: het aantal mensen met angst en depressie is toegenomen met 25 procent sinds de start van de pandemie[1] en intussen worden de wachtlijsten voor professionele hulp alleen maar langer.[2]

We hebben meer controle over onze mentale en fysieke gezondheid dan we vaak denken

Er is meer ondersteuning nodig. Vanuit onze omgeving, maar ook vanuit onszelf. In de huidige onvoorspelbare tijden is zelfzorg belangrijker dan ooit. Gelukkig hebben we meer controle over onze mentale en fysieke gezondheid dan vaak wordt gedacht.

De impact van trager ademen: een rem op alle hectiek

Ademen is een levensfunctie die direct verbonden is met ons welzijn, al staan we daar niet altijd bij stil. De meesten van ons ademen, vaak als gevolg van stress, ziekte of ingrijpende gebeurtenissen, te snel. Dit heeft directe impact op onze fysieke, emotionele en mentale gesteldheid, en kan allerlei klachten tot gevolg hebben, denk aan slapeloosheid, angst- en paniekaanvallen, oververmoeidheid of zelfs depressie.

Traag ademen helpt om direct de scherpe kantjes van je dag te halen, als een afstandsbediening voor je zenuwstelsel

Het goede nieuws is dat ademen een lichaamsfunctie is die we ook zelf actief kunnen sturen. Door trager te ademen, kunnen we de herstel- en ontspanningsrespons in ons lichaam activeren, waardoor ontspannen, kalmeren en slapen ons beter afgaat. Traag ademen helpt om direct de scherpe kantjes van onze dag te halen, als een afstandsbediening voor het zenuwstelsel. En dat is iets wat we allemaal kunnen gebruiken.

voordelen van trager ademen: kalm lichaam, kalme geest

Langzame, kalmerende ademhalingsoefeningen zijn eenvoudig toe te passen en komen met veel voordelen voor je gezondheid en je algehele welzijn. De drie belangrijkste?

Vertraag je ademhaling en ervaar minder stress en angst, meer ontspanning en een betere nachtrust

1. Trager ademen, minder stress
Onderzoekers ontdekten dat slechts tien minuten langzaam ademen je 15% meer ontspannen doet voelen.[3] Langzaam ademen activeert het parasympathische zenuwstelsel, verantwoordelijk voor rust en herstel in ons lichaam. In onze drukke, ‘always on’ wereld is tegengas hard nodig. Geen wonder dat de NHS en Harvard Medical School ademhalingsoefeningen aanraden om stress te verlichten.

2. De adem als beste slaapmedicijn
Langzaam ademen voordat je gaat slapen is goud waard. Studies tonen aan dat wanneer je voor het slapen gaan 20 minuten in een langzaam tempo ademt, je 15 minuten eerder in slaap valt dan gewoonlijk en maar de helft zo vaak wakker wordt.[4]Langzaam ademen ontspant zowel je lichaam als je gedachten, waardoor je slaap verbetert en je uitgerust wakker wordt.

3. Adem een einde aan angst
Een angststoornis is de meest voorkomende mentale uitdaging, naar schatting krijgt 31% van alle volwassenen er op enig moment in hun leven mee te maken.[5] Wetenschappers rapporteren dat als je drie dagen lang drie keer per dag ademhalingsoefeningen doet, je angst met 20% daalt.[6] Hiermee is bewust ademen een aan te raden behandeling voor allerlei emotionele stoornissen.

In de Scientific Whitepaper (bijlage) worden de wetenschappelijke onderbouwing en de effecten van kalmerende ademhalingsoefeningen op je lichaam en geest verder uiteen gezet.

Ontspanning altijd en overal binnen handbereik dankzij moonbird

Ademhalingsoefeningen hebben het meeste effect als je ze op de juiste manier en bovendien regelmatig doet. Om die reden heeft moonbird een toestel ontwikkeld dat je op intuïtieve wijze begeleidt, als een ademcoach in je hand.

Inmiddels heeft moonbird sinds de start in 2019 al duizenden mensen kunnen helpen met hun fysieke en mentale welzijn. Thuis, op kantoor, en in de zorg. Zorgdragen voor je eigen gezondheid is relevanter dan ooit; de missie is dan ook om ontspannen, kalmeren en beter slapen voor iedereen makkelijk toegankelijk te maken.

Wat wordt jouw goede voornemen voor 2022? Wie je ook bent, wat je ook doet, vergeet in elk geval niet (langzaam) te ademen. Moonbird is er om je hierbij te helpen.

Datum: 4 januari

Bron: Moonbird

Meer nieuws