Skip to main content

Waarom wandelen zo gezond voor je is

augustus 7, 2020

Ga deze zomer lekker veel wandelen! Zoek de natuur op en trek er op uit voor een fijne wandeling – het is namelijk heel goed voor je. Regelmatig wandelen kan het risico op sterfte door hartziekte verkleinen. Ook kan wandelen stress en angst helpen verminderen. In deze blog leggen we je uit hoe wandelen bijdraagt aan een gezonde geest en een gezond lichaam. Tot slot geven we je een paar wandeltips voor een actieve zomer in de buitenlucht.

Goed voor lichaam en geest

De kans op sterfte door hartziekte kan worden verkleind wanneer je elke dag minstens 8.000 stappen loopt, blijkt uit recent onderzoek. Volgens Harvard Health kan regelmatig wandelen namelijk stress en gevoelens van angst verminderen. Hoe snel je daarbij loopt, maakt geen verschil – ook als je op een rustig tempo elke dag minimaal 8.000 stappen loopt kan dit het risico op sterfte door hartziekte verkleinen.

‘Doelloos’ wandelen

Meestal vinden we het niet meer dan normaal om te wandelen met een einddoel: we wandelen om ergens naartoe te gaan, bijvoorbeeld om boodschappen te gaan doen of om naar kantoor te lopen. Maar probeer eens te wandelen zonder dat je een specifiek einddoel voor ogen hebt: doelloos wandelen

Zomaar een eindje lekker wandelen stimuleert je creatieve denkvermogen en helpt je om je hoofd weer leeg te maken. Probeer daarom tijdens je wandeling je aandacht te richten op je omgeving: de buurt waarin je loopt, of de natuurlijke omgeving. Verzet je gedachten en geniet van de buitenlucht!

Even bijkomen

Ben je uitgewandeld? Een goede zithouding doet wonderen. Vaak is het zelfs beter om op de grond te zitten dan op een stoel! Wanneer je op de grond hebt gezeten en weer opstaat, gebruik je meer spieren dan wanneer je opstaat van een stoel. Opstaan vanaf de grond versterkt je beenspieren en de spieren in je rug. In de ‘blauwe zone’ (gebieden waar inwoners relatief langer leven) Okinawa in Japan zitten de ouderen namelijk volgens traditionele gebruiken op de vloer. Dit doen ze tijdens het eten, ontspannen of sociale activiteiten. Hierdoor hebben zij een verbeterde houding en zijn hun spieren sterker en flexibeler.

Nog een paar tips:

  • Zorg voor goede wandelschoenen: je schoenen zouden niet te strak moeten zitten en goede ondersteuning moeten bieden.
  • Draag comfortabel zittende kleding – het liefst trek je meerdere lagen aan, zodat je het niet te koud krijgt en iets uit kan doen als je het te warm hebt.
  • Probeer niet direct te snel te lopen. Begin met een rustig looptempo om je spieren op te warmen.

Datum: 7 augustus 2020
Bronnen: Harvard Health, Blue Zones, Blue Zones

Meer nieuws