Skip to main content

Wat gebeurt er met ons lichaam als we diep slapen?

maart 29, 2023

Voor je lichaam en geest is slaap erg belangrijk – tijdens de slaap wordt belangrijke informatie in de hersenen verwerkt en slaap geeft je lichaam de kans om uit te rusten en te herstellen. Daarnaast biedt slaap ook herstel op emotioneel niveau: gevoelens en emoties worden verwerkt tijdens je slaap. Wist je dat één nacht slaap uit verschillende, herhalende fases bestaat? Wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam tijdens deze slaapfase? En waarom zijn de fases van diepe slaap en de fase waarin je droomt, oftewel de REM-slaap, zo belangrijk voor je gezondheid? In dit blog geven we antwoord op deze vragen.

Slaapcyclus

Wanneer je slaapt, doorloop je een cyclus. Één slaapcyclus heeft een duur van ongeveer 90 tot 120 minuten en deze cyclus herhaalt zich tijdens een normale nachtrust ongeveer 4 à 5 keer. De eerste drie fases worden gezien als non-REM-slaap en de vierde fase is de REM-slaap. 

De inslaap-fase

Tijdens deze fase vindt de overgang plaats van een staat waarin je wakker bent, naar een fase van lichte slaap. Je hersengolven vertragen en je spieren ontspannen zich. Daarnaast verlaagt je hartslag, ga je langzamer ademen en beweeg je minder met je ogen. Wanneer mensen je in deze fase wakker zouden proberen te maken, zou je lichaam nu nog vrij snel hierop reageren en wakker worden.  

De lichte slaap

Deze fase van lichte slaap vindt plaats voordat je overgaat tot een diepe slaap. Je hersengolfactiviteit vertraagt nog meer. Ook ontspannen alle spieren in je lichaam zich nog meer, ga je langzamer ademhalen en heb je een lagere hartslag. Je lichaamstemperatuur daalt en je ogen bewegen niet meer.

Diepe slaap

Deze fase van slaap is erg belangrijk voor je gezondheid: het zorgt er namelijk voor dat je je ‘s ochtends weer voldoende uitgerust voelt! In deze fase is je hartslag het laagst en heb je een zeer langzame ademhaling. 

Tijdens de eerste helft van de nacht komt deze fase voor in langere periodes dan tijdens de tweede helft van de nacht. Je spieren zijn in deze fase verlamd. Als mensen je tijdens je diepe slaap zouden proberen wakker te maken, zou je niet zo snel hierop reageren!

Droomslaap, oftewel de REM-slaap

Dit is misschien wel de meest bijzondere fase: de REM-slaap. Nadat je ongeveer 90 minuten in slaap gevallen bent, begint de droomslaap: je beenspieren en armspieren zijn compleet verlamd, maar in je brein gebeurt van alles: je gaat veel met je ogen bewegen, je hersengolfactiviteit neemt toe en komt in de buurt van een staat waarin je wakker bent. Ook ga je snel en onregelmatig ademhalen, neemt je bloeddruk toe en wordt je hartslag wordt hoger. In deze fase ben je aan het dromen, hoewel dromen ook voorkomen in de voorgaande fases.

De REM-slaap speelt een grote rol in het verwerken van emoties. Dit komt doordat de Amygdala, de amandelvormige structuur in je hersenen, sterk geactiveerd wordt tijdens de REM-slaap. De Amygdala is betrokken bij het verwerken van je emoties.

Slaap lekker!

Wil jij ook een goede nachtrust, maar kom je maar moeilijk in slaap? Een verzwaarde deken kan je helpen de spieren in je lichaam beter te ontspannen, waardoor je sneller in slaap valt. 

Datum: 29 maart 2023

Meer nieuws