Skip to main content

Wereldwijde vaccinatie-inspanningen hebben in de afgelopen 50 jaar minstens 154 miljoen levens gered.

april 24, 2024

WHO, UNICEF, Gavi en de Bill & Melinda Gates Foundation lanceren de campagne “Humanly Possible” om tijdens de Wereldvaccinatieweek 2024 vaccinatieprogramma’s over de hele wereld op te schalen.

Genève / New York / Seattle – Een belangrijke mijlpaalstudie die binnenkort wordt gepubliceerd door The Lancet toont aan dat wereldwijde vaccinatie-inspanningen naar schatting 154 miljoen levens hebben gered – dat komt overeen met 6 levens per minuut, elk jaar gedurende de afgelopen 50 jaar. Het overgrote deel van de geredde levens – 101 miljoen – betrof baby’s.

De studie, geleid door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), laat zien dat vaccinatie de grootste bijdrage is van alle gezondheidsinterventies om ervoor te zorgen dat baby’s niet alleen hun eerste verjaardag halen, maar ook een gezond leven leiden tot volwassenheid.

Van de vaccins in de studie had het mazelenvaccin de grootste impact op het verminderen van de kindersterfte, verantwoordelijk voor 60% van de geredde levens door vaccinatie. Dit vaccin zal naar verwachting de belangrijkste bijdrage blijven leveren aan het voorkomen van sterfgevallen in de toekomst.

In de afgelopen 50 jaar heeft vaccinatie tegen 14 ziekten (difterie, Haemophilus influenzae type B, hepatitis B, Japanse encefalitis, mazelen, meningitis A, kinkhoest, invasieve pneumokokkenziekte, polio, rotavirus, rubella, tetanus, tuberculose en gele koorts) direct bijgedragen aan een wereldwijde vermindering van de kindersterfte met 40%, en met meer dan 50% in de Afrikaanse regio.

“Vaccins behoren tot de krachtigste uitvindingen in de geschiedenis, waardoor eens gevreesde ziekten te voorkomen zijn,” zei WHO-directeur-generaal Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Dankzij vaccins is pokken uitgeroeid, staat polio op het punt van uitroeiing, en met de meer recente ontwikkeling van vaccins tegen ziekten zoals malaria en baarmoederhalskanker, verleggen we de grenzen van ziekten. Met voortgezet onderzoek, investeringen en samenwerking kunnen we vandaag en in de komende 50 jaar miljoenen meer levens redden.”

De studie vond dat voor elk leven dat door vaccinatie werd gered, gemiddeld 66 jaar volledig gezond leven werd gewonnen – met een totaal van 10,2 miljard volledig gezonde levensjaren in de afgelopen vijf decennia. Dankzij vaccinatie tegen polio kunnen meer dan 20 miljoen mensen vandaag de dag lopen die anders verlamd zouden zijn geweest, en de wereld staat op het punt polio definitief uit te roeien.

Deze winst in overlevingskansen voor kinderen benadrukt het belang van het beschermen van de vaccinatievoortgang in elk land ter wereld en het versnellen van de inspanningen om de 67 miljoen kinderen te bereiken die tijdens de pandemie één of meer vaccins hebben gemist.

Monumentale inspanningen om de toegang tot vaccinatie te vergroten gedurende vijf decennia

Het rapport, uitgebracht ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het Expanded Programme on Immunization (EPI) in mei 2024, is de meest uitgebreide analyse van de wereldwijde en regionale impact van het programma in de afgelopen vijf decennia.

EPI werd in 1974 opgericht door de World Health Assembly en had als oorspronkelijk doel om alle kinderen te vaccineren tegen difterie, mazelen, kinkhoest, polio, tetanus, tuberculose en pokken, de enige menselijke ziekte die ooit is uitgeroeid. Vandaag de dag, wordt het programma, nu het Essential Programme on Immunization genoemd, gekenmerkt door universele aanbevelingen om tegen 13 ziekten te vaccineren, en context-specifieke aanbevelingen voor nog eens 17 ziekten, waardoor de reikwijdte van immunisatie zich uitstrekt van kinderen tot adolescenten en volwassenen.

De studie wijst erop dat minder dan 5% van de zuigelingen wereldwijd toegang had tot routinematige immunisatie toen EPI werd gelanceerd. Tegenwoordig is 84% van de zuigelingen beschermd met drie doses van het vaccin tegen difterie, tetanus en kinkhoest (DTP), het wereldwijde ijkpunt voor immunisatiedekking.

Bijna 94 miljoen van de geschatte 154 miljoen levens die sinds 1974 zijn gered, waren te danken aan bescherming door mazelenvaccins. Toch misten in 2022 nog steeds 33 miljoen kinderen een dosis van het mazelenvaccin: bijna 22 miljoen misten hun eerste dosis en nog eens 11 miljoen misten hun tweede dosis.

Een dekking van 95% of meer met 2 doses van een mazelenbevattend vaccin is nodig om gemeenschappen te beschermen tegen uitbraken. Momenteel is het wereldwijde dekkingspercentage van de eerste dosis van het mazelenvaccin 83% en het dekkingspercentage van de tweede dosis 74%, wat bijdraagt aan een zeer hoog aantal uitbraken over de hele wereld.

Om de immunisatiedekking te verhogen, koopt UNICEF, als een van de grootste inkopers van vaccins ter wereld, elk jaar meer dan 2 miljard doses in namens landen en partners om bijna de helft van ‘s werelds kinderen te bereiken. Het werkt ook aan de distributie van vaccins tot de laatste mijl, waardoor zelfs afgelegen en onderbediende gemeenschappen toegang hebben tot immunisatiediensten.

“Door vaccinaties overleven en gedijen nu meer kinderen na hun vijfde verjaardag dan ooit tevoren in de geschiedenis”, zei UNICEF Executive Director Catherine Russell. “Deze enorme prestatie is te danken aan de gezamenlijke inspanningen van regeringen, partners, wetenschappers, gezondheidswerkers, maatschappelijke organisaties, vrijwilligers en ouders zelf, die allemaal in dezelfde richting trekken om kinderen te beschermen tegen dodelijke ziekten. We moeten voortbouwen op dit momentum en ervoor zorgen dat elk kind, overal, toegang heeft tot levensreddende vaccinaties.”


Gavi, de Vaccine Alliance, opgericht in 2000, speelt een cruciale rol bij het bevorderen van vaccinatie-inspanningen en het vergroten van de wereldwijde immunisatiedekking, met name in de armste landen. Met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), UNICEF en de Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) als kernleden, is Gavi bedoeld om de impact van het Expanded Programme on Immunization (EPI) te vergroten en ervoor te zorgen dat meer mensen profiteren van levensreddende vaccins. Door haar inspanningen heeft Gavi bijgedragen aan het beschermen van een hele generatie kinderen en levert het vaccins tegen 20 infectieziekten, waaronder het HPV-vaccin en vaccins voor uitbraken van mazelen, cholera, gele koorts, ebola en meningitis.

Dr. Sania Nishtar, CEO van Gavi, benadrukt dat Gavi werd opgericht om de partnerschap en vooruitgang die mogelijk werd gemaakt door EPI, verder uit te breiden door een grotere nadruk te leggen op het beschermen van de meest kwetsbaren wereldwijd. In iets meer dan twee decennia heeft Gavi aanzienlijke vooruitgang geboekt door meer dan een miljard kinderen te beschermen, de kindersterfte in deze landen te halveren en miljarden aan economische voordelen te genereren. Vaccins zijn volgens Nishtar de beste investering om ervoor te zorgen dat iedereen, ongeacht waar ze zijn geboren, een gelijke kans heeft op een gezonde toekomst. Om de geboekte vooruitgang te beschermen en landen te helpen bij het aanpakken van de huidige uitdagingen van hun immunisatieprogramma’s, benadrukt Gavi de noodzaak van volledige financiering.

Immunisatieprogramma’s vormen een essentieel onderdeel van de basisgezondheidsdiensten in gemeenschappen en landen vanwege hun brede reikwijdte en dekking. Ze bieden niet alleen de mogelijkheid voor vaccinatie, maar ook andere levensreddende zorg, zoals voeding, preventie van tetanus bij moeders, ziekte-onderzoek en het uitdelen van muskietennetten om gezinnen te beschermen tegen ziekten zoals malaria.

Aangezien de studie alleen de gezondheidseffecten van vaccinatie tegen 14 ziekten behandelt, is het aantal levens dat door vaccinatie is gered, een conservatieve schatting en geen volledige weergave van de levensreddende impact van vaccins. Naast gezondheid zijn er ook sociale, economische of educatieve invloeden die hebben bijgedragen aan verdere vermindering van de sterftecijfers. Vandaag de dag zijn er vaccins die beschermen tegen meer dan 30 levensbedreigende ziekten.

Hoewel het HPV-vaccin, dat tegen baarmoederhalskanker beschermt, niet in de studie was opgenomen, wordt verwacht dat het een aanzienlijk aantal toekomstige sterfgevallen zal voorkomen, aangezien landen werken aan het verhogen van de immunisatiedoelstellingen gericht op het elimineren van baarmoederhalskanker tegen 2030. Nieuwe vaccins, zoals die voor malaria, COVID-19, respiratoir syncytieel virus (RSV) en meningitis, evenals vaccins tegen cholera en ebola die tijdens uitbraken worden gebruikt, zullen naar verwachting in de komende 50 jaar nog meer levens redden.

“Miljoenen meer levens redden is ”Humanly Possible”

Wereldwijde vaccinatieprogramma’s hebben laten zien wat menselijkerwijs mogelijk is wanneer veel belanghebbenden, waaronder staatshoofden, regionale en wereldwijde gezondheidsinstellingen, wetenschappers, liefdadigheidsinstellingen, hulporganisaties, bedrijven en gemeenschappen, samenwerken.

Vandaag lanceren WHO, UNICEF, Gavi en de Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) “Humanly Possible”, een gezamenlijke campagne ter gelegenheid van de jaarlijkse Wereld Vaccinatie Week, van 24 tot 30 april 2024. De wereldwijde communicatiecampagne roept wereldleiders op om vaccins en de vaccinatieprogramma’s die deze levensreddende producten leveren, te ondersteunen, te financieren en te promoten – hun inzet voor de volksgezondheid opnieuw te bevestigen en een van de grootste prestaties van de mensheid te vieren. De volgende 50 jaar van het Expanded Programme on Immunization (EPI) vereisen niet alleen het bereiken van de kinderen die vaccins missen, maar ook het beschermen van grootouders tegen griep, moeders tegen tetanus, adolescenten tegen HPV en iedereen tegen tuberculose en vele andere infectieziekten.

“Het is inspirerend om te zien wat vaccins de afgelopen 50 jaar mogelijk hebben gemaakt, dankzij de tomeloze inspanningen van regeringen, wereldwijde partners en gezondheidswerkers om ze toegankelijker te maken voor meer mensen,” zei Dr. Chris Elias, president van Global Development bij de Bill & Melinda Gates Foundation. “We mogen deze ongelooflijke vooruitgang niet laten verslappen. Door te blijven investeren in vaccinatie kunnen we ervoor zorgen dat elk kind – en elke persoon – de kans krijgt om een gezond en productief leven te leiden.”

Bron: www.WHO.int

Datum: 24 april 2024

Meer nieuws