Skip to main content

Weten hoe oud je wordt? Meet je wandelsnelheid!

januari 21, 2020

Dat wandelen goed is voor je gezondheid, zal geen verrassing zijn. Maar wist je al dat de snelheid waarmee je loopt iets zegt over je levensverwachting? En nog een interessant gegeven: achteruitlopen is goed voor je geheugen! Pak je wandelschoenen maar vast uit de kast; van deze feitjes krijg je meteen zin in een blokje om.

Loopsnelheid als voorspellende factor voor je levensverwachting

Gebruik jij al een wandelapp of stappenteller? Veel van deze sportgadgets houden onder andere je loopsnelheid bij. Als je jong bent, is dat misschien nog niet zo interessant. Tenzij je aan het trainen bent voor een wandelwedstrijd natuurlijk. Maar ben je 65 jaar of ouder, kijk dan nog maar eens goed naar je score. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat je loopsnelheid op die leeftijd iets zegt over je levensverwachting.

Het zit zo: wetenschappers verzamelden gegevens uit onderzoeken onder 35.000 ouderen (65+). Hierbij keken ze naar de relatie tussen de wandelsnelheid en de leeftijd waarop de deelnemers overleden. Hieruit bleek dat er daadwerkelijk een verband bestaat tussen deze parameters. De ouderen die op hun eigen tempo relatief snel wandelden, leefden veelal langer dan gemiddeld voor mensen van hun leeftijd en geslacht. De deelnemers met een lager wandeltempo gingen juist eerder dood dan de gemiddelde leeftijdsgenoot. Conclusie: kom je als 65+er nog goed mee op de wandelpaden, dan heb je nog wel een paar jaar voor de boeg!

Kleine kanttekening: het onderzoek is niet bepaald recent. De gegevens werden verzameld tussen 1986 en 2000, het artikel waarin de uitkomst van de studie werd gepresenteerd, stamt uit 2011. Bovendien zijn de resultaten gebaseerd op statistieken. Daar gelden natuurlijk altijd uitzonderingen voor. Wie langzaam loopt, is dus heus niet per definitie ten dode opgeschreven. Desondanks zit er wel een kern van waarheid in de bewering van de onderzoekers.

Wandelen is topsport

Wandelen lijkt misschien simpel, maar je lijf moet nogal wat presteren om een stukje te kunnen lopen. Spieren moeten aangestuurd, het hart moet meer zuurstofrijk bloed aanvoeren en daarvoor moeten de longen ook wat harder aan de slag. Zijn je organen niet meer topfit, de aderen verkalkt of is er een mankement aan bijvoorbeeld het zenuwstelsel, dan heeft dit onherroepelijk invloed op je loopje.

In feite is een tragere loopsnelheid dus niets meer of minder dan een signaal dat er ergens in het lichaam iets mis is. En dat betekent (vooral op die leeftijd) automatisch ook dat de levensverwachting in het gedrang komt. Ben je ouder dan 65 en merk je dat je slechter of langzamer gaat lopen, dan is een bezoekje aan de huisarts dus aan te bevelen. Maar dat geldt natuurlijk ook voor andere leeftijdsgroepen!

Meten is weten

Mocht je nog benieuwd zijn naar jouw score: in dit overzicht zie je de relatie tussen loopsnelheid en leeftijdsverwachting. Let wel: het gaat hier om je natuurlijke tempo. De snelheid waarmee je wandelt als je geen haast hebt maar ook niet slentert. Het heeft dus geen zin om vanaf nu sneller te gaan lopen, hoewel dat natuurlijk wel weer goed is voor je gezondheid. En nogmaals: deze onderzoeken zijn uitgevoerd bij een doelgroep in de leeftijd van 65 jaar en ouder.

Natuurlijke wandelsnelheid:Levensverwachting:
1 meter per seconde of snellerHoger dan gemiddeld voor je leeftijd en geslacht
0,8 meter per secondeGemiddeld voor je leeftijd en geslacht
0,6 meter per seconde of langzamerLager dan gemiddeld voor je leeftijd en geslacht

Ben je nog (lang) geen 65? Ook dan is het natuurlijk leuk om te weten wat je gemiddelde wandelsnelheid is. Om je een idee te geven van wat je leeftijdsgenoten doen: check dit overzicht.

LeeftijdGemiddelde wandelsnelheid
20-29 jaar4,83 km per uur
30-49 jaar4,54 km per uur
50-59 jaar4,43 km per uur
60+4,36 km per uur

Sleutels kwijt? Loop even achteruit!

Dacht je dat een stukje wandelen al topsport was? Achteruit lopen is nog veel moeilijker! Hierbij moet je goed nadenken, want je hebt deze beweging niet geautomatiseerd, zoals vooruit lopen. Opvallend feitje: op de een of andere manier triggert achteruitlopen je geheugen.

Het gegeven dat iets onthouden en bewegen aan elkaar gelinkt zijn, is niet nieuw. Wetenschappers hadden die conclusie al veel eerder getrokken. Maar recentelijk (2019!) kwamen ze op het idee om te onderzoeken wat voor een effect achteruitlopen heeft op je geheugen. Daarvoor lieten ze proefpersonen daadwerkelijk een paar passen achteruit zetten. Andere deelnemers werd gevraagd om te denken aan achteruit lopen en weer anderen keken naar een video waarin iemand achteruit liep.

Je raadt het al: de uitkomst was overtuigend. Het geheugen van de proefpersonen bleek een stuk verbeterd na het achteruit lopen of het kijken naar/denken aan deze beweging. Dit effect hield zelfs tot 10 minuten lang aan!

Achteruitlopen, de verleden tijd in

Hoe het kan, daar zijn de onderzoekers nog niet achter. Dr. Daniel Schacter, hoogleraar Psychologie aan Harvard University, denkt dat een achteruitgaande beweging mensen onbewust doet denken aan het verleden, waardoor het geheugen wordt geactiveerd. Er zijn echter aanvullende onderzoeken nodig om precies te achterhalen wat dit fenomeen veroorzaakt. Ondertussen kun je zelf natuurlijk al de proef op de som nemen. Ben je je sleutels kwijt? Kun je niet op de naam van die ene blonde vrouw op televisie komen? Ligt je boodschappenlijstje nog thuis? Zet jezelf in z’n achteruit en geef je geheugen een boost. Wel oppassen dat je niemand omverloopt!

Bronnen: JAMA Network, Health Harvard, My Pacer
Datum: 21 januari 2020

Meer nieuws