Skip to main content

Wie wint dit jaar de Rotterdamse Kinderrechten Award?

november 19, 2018

Top 3 Rotterdammers en organisaties bekend

Op 20 november – de Internationale Dag van de Rechten van het Kind – reikt wethouder Judith Bokhove (jeugd en taal) de Rotterdamse Kinderrechten Awards uit op het stadhuis van Rotterdam. Dit is het tweede jaar dat de Rotterdamse Kinderrechten Awards worden uitgereikt. Tijdens dit evenement ontvangen een Rotterdammer en een Rotterdamse organisatie die iets goeds doen voor Rotterdamse kinderen een speldje, certificaat en een geldbedrag. Met dit geldbedrag kunnen de winnaars mooie projecten voor kinderen realiseren.

Met de Kinderrechten Award worden Rotterdammers en Rotterdamse organisaties die met een initiatief bijdragen aan het veilig, kansrijk en gezond opgroeien van kinderen in de stad, in het zonnetje gezet. Hierbij kan worden gedacht aan een plan om online pesten tegen te gaan of buurtbewoners die kinderen een veilige plek bieden.

Week tegen Kindermishandeling

De Rotterdamse Kinderrechten Awards wordt georganiseerd in het kader van de Week tegen Kindermishandeling. Jaarlijks worden 119.000 kinderen in Nederland mishandeld. Dat betekent dat in iedere schoolklas gemiddeld één kind te maken heeft met mishandeling. In Rotterdam ligt dat aantal, gezien alle risicofactoren, zelfs op twee per klas! Bij kindermishandeling wordt snel gedacht aan lichamelijke mishandeling. Maar er kan ook sprake zijn van psychische mishandeling, verwaarlozing of (seksueel) misbruik. Dit jaar is het thema van de week: ‘Hoe gaat het met jou?’. Het doel is om kinderen er bewust van te maken dat ze door hun verhaal aan iemand te vertellen, geholpen kunnen worden.

Meer informatie

Voorafgaand aan de uitreiking is er genomineerd. Een jury heeft alle nominaties bekeken en per categorie een top 3 geselecteerd. Deze top 3 pitcht op 20 november waarom zij de Rotterdamse Kinderrechten Award moeten winnen. Op basis hiervan kiest de jury de winnende Rotterdammer en Rotterdamse organisatie. Meer informatie over de Rotterdamse Kinderrechten Awards is te vinden op www.rotterdam.nl/kinderrechtenaward.

Achtergrondinformatie genomineerden

Top 3 genomineerde Rotterdammers

Vanessa Umboh
Vanessa heeft de stichting Stem Zonder Gezicht opgericht. Het spreekt de jury aan dat ze zich hiermee zeer breed inzet voor kinderen die in Rotterdam in armoede opgroeien. Met haar eigen initiatief helpt Vanessa individuele Rotterdamse kinderen die in armoede leven. Daarnaast overstijgt haar initiatief de individuele hulp, doordat zij bijdraagt aan bewustwording voor de moeilijke situatie waar kinderen in armoede zich in bevinden.

Saadia Chamlal
Saadia geeft als vrijwilligster zwemles aan Rotterdamse kansarme kinderen. Deze kinderen kunnen zo betaalbare zwemles krijgen. Saadia heeft zelf moeten doorzetten om zo ver te komen. Zij is ook de eerste zweminstructrice die in boerkini les geeft. Daarmee is zij volgens de jury een rolmodel voor vrouwen en kinderen in achterstandswijken. Zij stelt met haar initiatief de veiligheid van de kinderen voorop.

Celien Anches
Celien is als een oma voor veel schoolkinderen. Zo is zij begonnen schooltassen vol met schoolspullen in te zamelen voor ouders die dit zelf niet kunnen betalen. De jury vindt het een mooi initiatief, dat bijdraagt aan een inclusieve samenleving. Vanaf de eerste schooldag kunnen kinderen meedoen en zo het schooljaar goed starten. Celien is het initiatief gestart door haar eigen nare ervaring om te zetten in iets positiefs.

Top 3 genomineerde Rotterdamse organisaties

Stichting JAN
Stichting JAN zet zich met kinderen in voor kinderen in Rotterdam die een steuntje kunnen gebruiken. Kinderen bedenken een deel van de activiteiten en helpen mee met de uitvoering. Zo zijn er meidenavonden voor tieners, huiswerkbegeleiding en organiseren zij vakanties. De stichting focust zich op gelijke kansen voor alle kinderen. Volgens de jury vormt de stichting een veilige plek om te spelen, waar ambities vormgegeven kunnen worden.

Big Brothers, Big Sisters
Big Brothers, Big Sisters zet zich in voor kinderen die het thuis niet makkelijk hebben. Dit doet zij door de kinderen te koppelen aan een “big brother’ of ‘big sister’ die met hen elke week iets leuks gaat doen of hen op school extra aandacht geeft. Met hun inzet bereiken zij veel Rotterdamse kinderen. De mentoren zijn een vertrouwenspersoon voor het kind en samen werken ze aan niet alleen aan een leuke middag, maar ook aan een betere toekomst voor het kind. Dit spreekt de jury aan.

Thuis op Straat (TOS)
Thuis Op Straat (TOS) is een organisatie die in Rotterdamse wijken activiteiten organiseert voor jongeren. Dat doet TOS samen met de buurtbewoners, de ouders en natuurlijk de jongeren. TOS leert kinderen hun talenten te ontdekken. Ook vormt de organisatie een aanspreekpunt voor de ouders van de jongeren. Ziet TOS dat er dingen niet goed gaan in de wijk, dan vraagt zij daar aandacht voor. Zo zijn de activiteiten van TOS niet alleen leuk, maar draagt het ook bij aan een gezonde en veilige leefomgeving voor de jongeren. Een aanvulling, aldus de jury.

Bron: Gemeente Rotterdam
Datum: 16 november 2018

Meer nieuws