Skip to main content

Ziekenhuis Rivierenland behandelt meer vaatklachten in Tiel

september 28, 2023

Patiënten met acute en chronische verstoppingen in de bloedvaten van de benen worden sinds kort behandeld in Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Het ziekenhuis breidde de mogelijkheden voor behandeling van vaatproblemen uit met de aanschaf van een state of the art apparaat voor vaatchirurgie. Met deze vorm van dotteren wordt een grotere operatie en lang verblijf in het ziekenhuis voorkomen.


Minder complex en korter herstel


‘Bij behandeling van vaatklachten kan je pas tijdens de operatie zien wat de ernst van de situatie is’, aldus vaatchirurg Olaf Bakker. Met het nieuwe apparaat, de Rotarex, kan er veilig en snel behandeld worden. Via een klein gaatje wordt een slangetje ingebracht en door het bloedvat opgevoerd. Met een speciale mechaniek wordt het materiaal dat de verstopping veroorzaakt afgebroken en uit het bloedvat afgevoerd. Hiermee wordt de bloedstroom veilig en in een relatief korte tijd hersteld, zonder grote operatie en/of lang verblijf in het ziekenhuis.


Goede samenwerking voor goede zorg


Olaf Bakker is blij dat deze behandeling voor patiënten in Rivierenland nu ook dichtbij huis kan plaatsvinden: ‘Het is best bijzonder dat in een streekziekenhuis hoge kwaliteit vaatchirurgie plaatsvindt. Het is complexe zorg en vaak ook kostbaar. Voorheen werden patiënten uit de regio Rivierenland voor deze behandeling doorverwezen naar andere ziekenhuizen. Verstoppingen van  bloedvaten kunnen pijnlijke en soms zelfs ledemaatbedreigende gevolgen hebben. In de regio Rivierenland wonen in verhouding veel mensen met dergelijke vaatklachten. Fijn dat we deze nu vaker in ons eigen ziekenhuis en met een minder ingrijpende behandeling kunnen helpen.’
 
De kennis en ervaring voor deze behandeling hadden de specialisten van Ziekenhuis Rivierenland al in St. Antonius Ziekenhuis opgedaan waar de vaatchirurgen ook werkzaam zijn. Met de aanschaf van dit nieuwe apparaat is Ziekenhuis Rivierenland goed uitgerust en timmert aan de weg als vaatpraktijk. Vernauwingen bij de aorta en halsslagader worden nog wel in het Antonius Ziekenhuis behandeld. Andere patiënten kunnen in Ziekenhuis Rivierenland worden behandeld. Een mooi voorbeeld van samenwerking zoals dit ook in het integraal zorgakkoord (IZA) is beschreven.

Datum: 28 september 2023

Bron: Ziekenhuis Rivierenland

www.ziekenhuisrivierenland.nl

Meer nieuws