Skip to main content

Ziekenhuis Rivierenland behandelt samen met NOK patiënten met overgewicht

september 29, 2021

Ziekenhuis Rivierenland gaat in samenwerking met de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) vanaf eind oktober bariatrische zorg leveren. Dit is de behandeling van patiënten met ernstig overgewicht (obesitas). In eerste instantie doet Ziekenhuis Rivierenland dit voor patiënten die op de wachtlijst staan van de NOK. De NOK doet de behandeling van de patiënten in het voor- en natraject. In de toekomst richt het ziekenhuis zich ook op patiënten uit Midden-Nederland en Rivierenland.  

Wendy Bosboom, lid Raad van Bestuur is blij dat Ziekenhuis Rivierenland ook obesitaspatiënten kan behandelen naast de urgente zorg en de maatschappelijke opdracht die er voor ziekenhuizen sinds COVID-19 ligt. “Obesitas is een levensbedreigende aandoening. Door obesitas aan te pakken verkleinen we voor patiënten de risico’s op andere ziekten, zoals hoge bloeddruk, suikerziekte, gewrichtsaandoeningen en infectieziekten zoals COVID-19. Voor ons is dit een eerste stap naar een nog uitgebreidere samenwerking in de toekomst. Samen met het St. Antonius Ziekenhuis en de NOK werken we aan een plan om in de nabije toekomst een Bariatrisch Centrum Midden Nederland op te zetten speciaal voor de regio Midden-Nederland en Rivierenland.” 

Wegwerken opgelopen wachtlijsten 

De wachtlijsten zijn de afgelopen tijd flink opgelopen door een afschaling van de reguliere zorg. Kobus Dijkhorst, directeur van de NOK, is blij dat door de samenwerking met Ziekenhuis Rivierenland de opgelopen achterstand voor een deel ingelopen wordt. “We zien een enorme toename van het aantal mensen met ernstige obesitas dat zich wil laten behandelen, onder andere door de coronapandemie. Steeds meer mensen zijn ervan doordrongen dat overgewicht het risico op ernstige complicaties bij een coronabesmetting enorm vergroot. Met deze samenwerking zetten we weer een belangrijke stap.”  

 Over de NOK 

Sinds 1993 loopt de NOK voorop in de behandeling van alle vormen van overgewicht en morbide obesitas. Lang werd gedacht dat overgewicht en obesitas het gevolg is van een ongezonde leefstijl, maar wetenschappelijk onderzoek heeft bevestigd dat er veel meer factoren zijn die een rol spelen, waaronder genetica. Obesitas is nu erkend als chronische ziekte, die in veel gevallen zorgt voor meerdere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, slaapapneu, diabetes type 2, hoge bloeddruk of gewrichtspijn. Daarnaast komen depressie en sociale isolatie vaker voor. In Nederland heeft ruim 1,5% van de 20-plussers morbide obesitas, wat omgerekend betekent dat bijna 200.000 volwassenen lijden aan deze ernstige vorm van zwaarlijvigheid. Daarnaast is er nog een groeiende groep mensen die te kampen hebben met mildere vormen van overgewicht die steeds vaker in aanmerking komen voor nieuwe typen behandelingen. 

Samenwerking in de regio 

Voor de behandeling van obesitas werkt NOK nauw samen met de regionale huisartsen en zorgverzekeraars. In de kliniek wordt gewerkt met zogenoemde multidisciplinaire teams, die bestaan uit psychologen, diëtisten, bewegingsdeskundigen en artsen, die de patiënt begeleiden naar een gezondere leefstijl. Tijdens de behandeling is er veel contact met medepatiënten, waardoor patiënten veel steun aan elkaar hebben. Na de behandeling verdwijnen veel gezondheidsklachten en neemt de kwaliteit van leven aanzienlijk toe. Deze specifieke aanpak is daardoor zeer succesvol en de behandeling wordt vergoed door zorgverzekeraars. 

Ziekenhuis Rivierenland 

Ziekenhuis Rivierenland is een algemeen ziekenhuis met een sterke verbondenheid met de regio Rivierenland. We zetten ons in voor een gezonde regio waar mensen op ons kunnen rekenen. Positieve gezondheid, de beleving van gezondheid van de patiënt, staat voor ons centraal. Gezondheid is breder dan medische zorg of de afwezigheid van ziekte en gebrek. We zien gezondheid dan als het vermogen je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. De patiënt geeft zélf aan wat hij of zij belangrijk vindt en graag zélf zou willen veranderen. Wij maken onze zorg persoonlijk en weten we op welke manier we onze medisch specialistische zorg en expertise voor deze patiënt het beste in kunnen zetten. Voor zorg die wij niet zelf leveren verwijzen we door naar een partner waarmee we goede afspraken hebben gemaakt. Ziekenhuis Rivierenland heeft naast de locatie in Tiel nog een locatie in Culemborg. 

Datum: 29 september 2021

Bron: Ziekenhuis Rivierenland

Meer nieuws