Skip to main content

Ziekenhuis Rivierenland eerste ziekenhuis dat communicatieplatform ApoAfspraak gebruikt

mei 2, 2024

Sinds 15 april 2024 maakt de Ziekenhuisapotheek van Ziekenhuis Rivierenland gebruik van ApoAfspraak. Dit is een communicatieplatform tussen de Ziekenhuisapotheek, poliklinische apotheek, voorschrijvers en openbare apotheken.

Via dit platform is direct zichtbaar welke geneesmiddelen niet leverbaar zijn en welke alternatieven er mogelijk zijn. Ziekenhuis Rivierenland is het eerste ziekenhuis dat gebruik maakt van ApoAfspraak.  Doordat alle informatie over beschikbare medicatie en alternatieven in één platform staat, scheelt dat veel tijd om te zoeken en hoeven patiënten minder lang op geneesmiddelen te wachten.

Vorig jaar was het tekort aan geneesmiddelen groter dan ooit. Apothekers, binnen en buiten het ziekenhuis, zijn hierdoor veel tijd kwijt aan het zoeken van een alternatief, het afstemmen met de voorschrijvers en het daadwerkelijk omzetten van een geneesmiddel. Met ApoAfspraak lossen we het probleem van de tekorten weliswaar niet op, maar door dit als communicatieplatform in te zetten, kunnen apotheken en voorschrijvers sneller en efficiënter tot een alternatief komen.

Patiënten wachten minder lang op medicijnen

Het platform is toegankelijk voor de Ziekenhuisapotheek, apothekers en voorschrijvers. Op het moment dat een geneesmiddel niet leverbaar is, kan er via het platform een alternatief gecommuniceerd worden door de ziekenhuisapotheek of poliklinische apotheek. De openbare apotheken in de regio kunnen in het platform inzien welke alternatieven zijn goedgekeurd door de voorschrijvers uit het ziekenhuis. Doordat alle informatie over beschikbare medicatie en alternatieven in één platform staat, scheelt dat veel tijd om te zoeken en hoeven patiënten minder lang op geneesmiddelen te wachten.

Bron: www.ziekenhuisrivierenland.nl

Datum: 2 mei 2024

Meer nieuws