Skip to main content

Ziekenhuizen VieCuri en MUMC+ delen gratis zonnebrandcrème en lespakket uit over zonbescherming

april 24, 2024

‘Geniet maar verbrand niet.’ Dat is de belangrijkste boodschap van de ziekenhuizen VieCuri en Maastricht UMC+ in een campagne die ze vandaag samen lanceren. Kinderen beschermen tegen de zon is de allerbelangrijkste manier om huidkanker op latere leeftijd te voorkomen. Daarom delen ze op alle basisscholen en middelbare scholen in Noord-Limburg en de regio Maastricht gratis zonnebrandcrème uit. Ook krijgen de scholen een lespakket van het Nationaal Huidfonds. De Universiteit Maastricht gaat onderzoek doen naar het smeergedrag, het effect van het gratis uitdelen van de zonnebrandcrème en hoe het gebruik bevorderd kan worden.

Vorig jaar deelde VieCuri ook al zonnebrandcrème uit aan de basisscholen. Vanwege het grote succes, werd besloten tot uitbreiding naar de middelbare scholen én een samenwerking met de dermatologen en het Zorginnovatielab van het Maastricht UMC+ (MUMC+).

Grote vuist tegen huidkanker

Dermatoloog Karen van Poppelen van VieCuri: “Door de samenwerking maken we een nog grotere vuist tegen huidkanker, een ziekte die 1 op de 5 Nederlanders treft.” Dermatoloog en hoogleraar op het gebied van huidkanker Klara Mosterd van MUMC+ vult aan: “We hebben één doel waar we samen voor gaan, dat is huidkanker tegengaan. En het beste doe je dat door kinderen te leren slim om te gaan met hun huid en de zon.” In beide regio’s samen is aan 139 basisscholen en 22 middelbare scholen een pakket aangeboden.

Weren kleren, smeren

Wat zijn de drie belangrijkste tips volgens de dermatologen? “Weren, kleren en smeren. Weren: Zoek regelmatig de schaduw op, zeker tussen 12.00 en 15.00 uur. Kleren: draag een petje, zonnebril en beschermende kleren. En smeren: smeer jezelf elke 2 uur in met minstens factor 30.”

Veel onnodig leed

Dermatoloog Mosterd zet zich al jaren in voor betere zonbescherming. “Vorig jaar zijn we gestart met het gratis uitdelen van zonnebrandcrème bij de in- en uitgangen van ons ziekenhuis. Dat werd heel goed ontvangen. Nu pakken we het nog groter aan. Door ons te richten op kinderen en jongeren hopen we echt een beweging in gang te zetten.”

Ook Van Poppelen heeft diezelfde drive: “Ik wil niet wachten met het uitspreken van die boodschap totdat patiënten in de spreekkamer zijn. We kunnen huidkanker eerder aanpakken. Er is veel leed dat is te voorkomen.“

Aftrap van de campagne in Venray en Maastricht

Beide ziekenhuizen reikten op woensdag 24 april op feestelijke wijze het eerste pakket zonnebrandcrème uit aan één van de scholen in hun regio. Het persmoment van VieCuri vond plaats op een nevenvestiging van het Raayland College waar het Praktijkonderwijs en Agora-onderwijs zijn gevestigd. Het persmoment van MUMC+ vond plaats in het Bonnefantencollege Maastricht.

Samenwerking

Deze campagne wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen VieCuri Medisch Centrum, Maastricht UMC+, Universiteit Maastricht, de Noord-Limburgse gemeenten, het Nationaal Huidfonds en CareLyn.

Voor meer info, het lespakket en voorlichtingsmateriaal zie www.viecuri.nl/zon en www.mumc.nl/zon.

Bron: www.viecuri.nl

Datum: 24 april 2024

Meer nieuws