Skip to main content

Euronitrile werkt aan een duurzaam én hoogwaardig alternatief voor de medische wegwerphandschoen.

september 13, 2022

Dat er in een ziekenhuis veel verschillende producten worden gebruikt zal niemand verbazen. Maar dat het er tienduizenden zijn en dan ook nog uniek bovendien, is toch wel heel bijzonder. Eén van die producten is de medische wegwerphandschoen. En die handschoenen blijken ook nog eens één van de meest belastende voor het milieu. Dat moet anders kunnen, dachten Michiel Kuijpers en Daan Lamens. Met hun bedrijf Euronitrile zitten ze in de laatste fases naar een duurzame medische wegwerphandschoen.

Wereldwijd worden er honderden miljarden wegwerphandschoenen gebruikt, voornamelijk in de medische sector. De huidige handschoen bestaat voor 100% uit petrochemisch materiaal. Dat is goedkoop en het dient zijn doel, maar het is niet goed voor het milieu. ‘Werk aan de winkel’, dachten Michiel en Daan. “Ziekenhuizen willen graag op een duurzamere manier omgaan met hun materiaalverbruik,” zegt Michiel. Maar dan moet er wel een goed alternatief voorhanden zijn.

In het Erasmus MC is er in 2019 een materiaalstoom- en impactanalyse uitgevoerd om de mogelijkheden naar een duurzamer en circulairder verbruik van persoonlijke beschermingsmiddelen te verkennen. “Hierbij zijn verschillende vervuilingshotspots geïdentificeerd”, vertelt Michiel. “Ze dienen als startpunt voor potentiële innovatietrajecten. De medische wegwerphandschoen staat in de top-3 van vervuilers. Naast de wil is er dus ook de noodzaak voor verbetering.”

Die noodzaak zag ook CityLab010. Michiel en Daan dienden hun plan in en kregen 100.000 euro subsidie toegekend. “Daar zijn we de gemeente Rotterdam bijzonder dankbaar voor. Hiermee konden we een ontwikkeltraject opzetten. Dat gaf ons een flinke voorsprong in de ontwikkeling van de handschoen.”

Geen concessies

“De basis is dat de handschoen voldoet,” vult Daan aan. “Een medische handschoen heeft een duidelijk doel: het beschermen van arts en patiënt. En die handschoen kun je voor een groot deel milieuvriendelijker maken, maar hij moet écht in de eerste plaats de arts en patiënt beschermen. Daarnaast moet de handschoen ook de juiste feel hebben. Als onze handschoen dat minder goed doet, kun je deze niet certificeren. Dus daar hebben we tijdens de ontwikkeling heel streng naar gekeken.”

Een logisch gevolg zou zijn dat de prijs daarmee stijgt. Maar dat hoeft volgens Michiel en Daan niet per se zo te zijn. “Als we op grote schaal gaan produceren kunnen we de exacte prijs gaan bepalen. Onze handschoen hoeft beslist niet meer te kosten. De materiaalkosten liggen niet hoger, bijvoorbeeld. Onze milieuwinst zit in de materialen die we gebruiken. We vervangen bestaande componenten voor andere, minder belastende componenten. Bij de productie van die componenten vindt minder CO2 uitstoot plaats, maar ook op andere milieu impact-categorieën scoren onze materialen beter. Uit welke combinatie van materialen onze handschoen bestaat houden we nog even geheim,” lacht Michiel.

De volgende stap

“Nadat het idee voor een duurzame wegwerphandschoen al een tijdje bij ons speelde, zijn we in 2020 van start gegaan. De prototypefase is inmiddels afgerond. Nu is het zaak om op industriële schaal te gaan testen,” aldus Michiel. “Hiervoor zijn we in gesprek met wereldwijde productiemaatschappijen. We streven ernaar om eind 2023 een markt-klaar product te hebben.”

“Voordat het zover is het nog een hoop finetunen en testen. Als dat is voltooid, en daar hebben we echt vertrouwen in, realiseren we ongeveer 30 procent CO2 winst ten opzichte van de huidige variant medische wegwerphandschoen. Het Erasmus MC is samen met Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft onze samenwerkingspartner in het ontwikkeltraject. Beide ziekenhuizen hebben al toegezegd om de demonstratiefase te willen faciliteren. Alleen al in het Erasmus MC worden ruim 15 miljoen wegwerphandschoenen per jaar gebruikt. Hoe mooi zou het zijn als onze handschoen daaraan kan bijdragen?”

Dit interview is oorspronkelijk op de website van LSH010 verschenen.

Datum: 13 september 2023