Skip to main content

Santeon ziekenhuizen stroomlijnen diagnostiek op het gebied van prostaatkanker

februari 16, 2021

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van orgaankanker onder mannen. In 2019 kregen ongeveer 13.500 mannen in Nederland deze diagnose, waarvan bijna 20% in één van de Santeon ziekenhuizen. Sinds 2016 werken de Santeon ziekenhuizen actief samen aan het verbeteren van de zorg rondom prostaatkanker. Op een aantal onderwerpen zijn nu afspraken gemaakt om de aanpak tussen de Santeon ziekenhuizen gelijk te trekken.

Verbeterinitiatieven

‘Met name op het gebied van diagnostiek leidde het proces tot nuttige inzichten: onze werkwijzen bleken behoorlijk van elkaar te verschillen’, aldus Jean-Paul van Basten, medisch leider prostaatkanker en uroloog in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. ‘Variatie in diagnostiek heeft grote gevolgen voor het bepalen van het ziektestadium, de behandelindicatie en daarmee behandeluitkomst. Deze verschillen zijn niet zo gek, want er is immers in de brede medische wereld nog geen overeenstemming over een beste aanpak en de richtlijnen en medische literatuur laten ruimte voor interpretatie. Dat gaf ons de kans om verbeterslagen te maken waar we trots op mogen zijn.’

Een voorbeeld van zo’n verbeterslag is het Santeon breed invoeren van een ‘upfront MRI’: deze ‘voorafgaande MRI’ vindt plaats ter voorbereiding van het biopt. Hierdoor kan er onder meer beter en gerichter gebiopteerd worden. Dit is een significante verbetering ten opzichte van voorafgaande diagnostiek en inmiddels is deze strategie Santeon richtlijn geworden.

Lees hier meer

Bron: OLVG
Datum: 16 februari 2021