SARSLIVA-studie levert krachtig bewijs

mei 21, 2021

Fijn is het niet, zo’n wattenstaafje diep de neus en keel in. De kans is groot dat dit straks ook niet meer nodig is, want de uitkomsten van een grootscheepse ‘speeksel-studie’ onder leiding van het Spaarne Gasthuis in samenwerking met Streeklaboratorium Haarlem, GGD Kennemerland en het RIVM bieden hoop voor een veel prettiger alternatief: spugen.

De analyse van zo’n 6.400 speekselmonsters levert mooie resultaten op: de aanwezigheid van het coronavirus is daarin niet alleen goed te detecteren, de sporen ervan blijven ook langdurig in het speeksel zichtbaar van personen met het coronavirus. En omdat complete huishoudens tijdens de onderzoeksperiode zijn gevolgd, verschaft de wetenschappelijke studie ook veel inzicht in de transmissie van het virus binnen gezinnen en woongroepen. Marlies van Houten, kinderarts in het Spaarne Gasthuis, en arts-onderzoeker Lisa Kolodziej duiden de eerste resultaten van deze baanbrekende SARSLIVA-studie (samentrekking van ‘SARS-CoV-2’ en ‘Saliva’, Engels voor speeksel).

Bron: Spaarne Gasthuis

Datum: 21 mei 2021

Meer nieuws


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl