Skip to main content

Wandelen door opblaasbare darm in ETZ

februari 20, 2024

Ter gelegenheid van darmkankermaand maart presenteert het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) van woensdag 6 tot en met vrijdag 8 maart een indrukwekkende ‘opblaasbare darm’. Patiënten en bezoekers krijgen de unieke kans zelf door deze grote darm te lopen, waarbij ze meer te weten komen over darmpoliepen en andere darmafwijkingen. De activiteit vindt plaats op locatie ETZ Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60).

Patiënten en bezoekers kunnen tijdens de wandeling door de darm niet alleen darmpoliepen bekijken, maar kunnen ook terecht bij een informatiestand in de hal. Hier staan zorgprofessionals klaar om tussen 14.00 en 16.00 uur vragen te beantwoorden over darmkankerzorg. Denk hierbij aan de symptomen van darmkanker, het bevolkingsonderzoek, het verloop van de behandeling en de operatieve mogelijkheden. Ook zijn een diëtist en fysiotherapeut aanwezig voor vragen over voeding en beweging. Patiënten en bezoekers kunnen ook meedoen aan een winactie waarbij ze kans maken op een vezelrijke maaltijd. 

Darmkanker vroeg opsporen

Het vroegtijdig opsporen van darmkanker is van groot belang. In Nederland is darmkanker een van de meest voorkomende vormen van kanker. Elk jaar krijgen ongeveer 12.000 mensen de diagnose darmkanker en overlijden er ongeveer 4.500 patiënten aan de gevolgen ervan. Dankzij het bevolkingsonderzoek wordt darmkanker steeds vaker in een vroeger stadium ontdekt, wat de behandeling en prognose ten goede komt. Bovendien kunnen via dit onderzoek voorlopers van darmkanker (poliepen) worden verwijderd.

Bron: ETZ.nl

Datum: 20 februari 2024

Meer nieuws